OLJE OG GASS

Troll på land!

Direktør Finn Krogh ved Oljemuseet i Stavanger og arkitekt Siv Helene Stangeland vil bygg bry mellom samfunn og norsk olje- og gassteknologi. Derfor gjenskaper de det unike olje- og gassfeltet Troll i målestokk 1:500 midt i Stavanger sentrum.
Direktør Finn Krogh ved Oljemuseet i Stavanger og arkitekt Siv Helene Stangeland vil bygg bry mellom samfunn og norsk olje- og gassteknologi. Derfor gjenskaper de det unike olje- og gassfeltet Troll i målestokk 1:500 midt i Stavanger sentrum. Bilde: Fotograf: Per Lars Tonstad
Per Lars Tonstad
28. apr. 2008 - 07:04


Geoparken blir et opplevelsessenter som skal gi innsikt og læring, men også munter lek og adspredelse.

Ideen er å bygge bru mellom mennesker og teknologi, og samfunn og næring.

Nysgjerrigperer

-Målet er å tenne nyfikenheten hos folk. Hit kan de komme for å ha det moro. Forhåpentlig vil mange også bli nysgjerrige og ønske å vite mer. Gnisten blir tent, og de vil søke ny kunnskap og viten, og kanskje satse på en karriere i bransjen, sier direktør Finn Krogh ved Norsk Oljemuseum og får støtte fra arkitekt Siv Helen Stangeland i arkitektfirmaet Helen&Hard i Stavanger.

Museet og arkitektfirmaet har hatt ideen og samarbeider om utformingen av geoparken.



Målestokk 1:500

Krogh og Stangeland vil bringe en undersjøisk verden inn til byen og til mennesker som lever langt fra petroleumshverdagen.

Det er et faktum at avstanden er stor mellom næringen og folk og samfunn på utsiden. Teknologien har tatt kvantesprang, mange skjønner ikke hvordan et reservoar påvises og utvinnes.

Utfordrende

-Jeg er fascinert over denne ressursen på sokkelen vår. Kompetansen, teknologien, materialvalgene – alt er så stort og imponerende. Dette må vi overføre til land, gjennom spennende design og arkitektur. Og vi vil vekke til refleksjon og diskusjon. Reservoarene langt under havbunnen skaper velstand og utvikling, samtidig som CO 2-utfordringen og klimaendringene er alvorlige, framholder arkitekt Stangeland.

Geoparken skal gjenskape Troll i målestokken 1:500. Troll er et spesielt felt fordi det inneholder både olje og gass. Det har vært teknologisk krevende å produsere, blant annet fordi oljesonen er tynn og gjemmer seg 1500 meter under havbunnen.



Gjenbruk av oljeutstyr

Troll-landskapet kan selvsagt forklares i powerpoints og regnetabeller. Men den jevne mann og kvinne løper ikke til et auditorium for å lære om et olje- og gassfunn. Det gir en annen læring å vandre rundt i landskapet, å skate p på olje- og vannkontakten, eller raile på en brønnbane.

-Parken vil gi så mange lag med informasjon om geologi, seismikk, brønnteknologi, rørsystemer, produksjon av olje og gass, sammenhengen mellom erosjon og sedimentasjon, forklarer utstillings- og formidlingsleder Geir Mossige Johannesen ved Norsk Oljemuseum.

To store parabolantenner fra Frigg-feltet skal brukes til et lydeksperiment. Hele parken er basert på gjenbruk av utstyr fra oljeindustrien. Det gir nærhet. Profilen blir robust, det skal lukte litt olje, og rusten skal være ekte, for slik er hverdagen der ute.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.