ARBEIDSLIV

- Trolig flere årsaker til ulykken

12. nov. 2001 - 18:08

– Det skal rett og slett ikke skje at en motor faller av et så stort fly, uttaler den sjokkerte flymekaniske eksperten Robert Huges i et intervju med BBC World Service.

– Pilotene er trenet til å håndtere situasjoner som at en motor kutter ut, men ikke at den faller av. Vektfordelingen på en Airbus A 300 blir da så skjev at flyet blir helt umulig å kontrollere, hevder han.

Ukjent årsak

Nå, tre og en halv time etter at flyet styrtet kl. 09:17 lokal tid, er årsaken til at motoren løsnet og forårsaket ulykken ikke kjent. Huges peker på at det antakelig må en serie av uheldige faktorer til for at en slik usannsynlig hendelse skal inntreffe.

– Stagene og boltene som holder motoren på mellom fire og åtte tonn fast til vingen er blant de sterkeste delene på flyet. Derfor tror jeg at en undersøkelseskommisjon vil finne ut at årsaken skyldes en kombinasjon av for eksempel materialtretthet og uheldig vedlikehold.

Flere hundre døde

Ulykken skjedde med en eldre modell av en Airbus A 300 fra selskapet American Airlines like etter at det tok av fra JF Kennedy internasjonale lufthavn med kurs for Den domenikanske republikk.

Flyet styrtet i et tett befolket område i bydele Queens, og alle de 246 passasjerene og besetningen på 9 om bord er fryktet omkommet. Myndighetene frykter også et stigende antall døde på bakken.

Tror ikke på terror

De amerikanske luftfartsmyndighetene FAA var raskt ute og meldte om at det foreløpig ikke foreligger mistanke om at ulykken skyldes et terrorattak.

CNN melder imidlertid at det føderale politiet FBI mistenker at motoren falt av som en følge av en eksplosjon om bord på flyet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.