NYHETER

Trofast arbeidshest får avløsning

Skala Prosessteknikk faser ut SattLine som førstevalgt styringsplattform for næringsmiddelindustrien.

Njål Norset lanserer systembiblioteket LtLine for ABBs 800xa DCS, etter 20 års bruk i SattLine.
Njål Norset lanserer systembiblioteket LtLine for ABBs 800xa DCS, etter 20 års bruk i SattLine.
3. apr. 2013 - 16:25

Har det på Tunga

Deltagerne på SattLine brukerforum fikk et innblikk i hvordan CGM designer kontrollrom.

Som eksempel brukte daglig leder Pierre Schäring moderniseringen av Tines kontrollrom på Tunga. Det er rimelig trangt i bygningen som huser kontrollrommet. Det er viktig å ta hensyn til vegger, dører og vinduer, innvendig som utvendig.

Schäring har forberedt fire layoutforslag i Google Sketchup. Det er et kostnadsfritt 3D-verktøy med animasjonsmuligheter, som han oppfordrer andre til å bruke.

- Det tar bare et kvarter å komme i gang, sier han.

Forstudien er basert på bilder CGM har mottatt fra Tine på Tunga. Forslagene til kontrollromsdesign demonstrerer Schäring i en Ipad. Med aktivert gyro viser han oss rundt i de mulige løsningene, og forteller om potensielle flaskehalser. Med innebygd millimetermål skal det være en enkel sak å sjekke om møbler får plass og om dører kan åpnes. Her er det vel bare å si at fortsettelse følger, selv om vi i skrivende stund ikke vet når.

Fløten kom fort

ABBs oppgradering av SattLine DCS til 800xa hos Arla Götene i Sverige hadde nesten ikke tap av produksjonen. Magnus Hammer hos ABB forteller at meieriet har 5000 I/O. Da produksjonen økte hos Arla, ble begeret bokstavelig talt fullt i styringen.

- Kapasiteten på SattLine gikk i taket, sier Hammer.

Han forteller at oppgraderingen skulle gjøres med minimum kostnad og produksjonsstopp. ABB skred til verket væpnet med SattLine-migrasjonsverktøy. Kontrollerkoden ble konvertert 1:1. Nye ABB AC800M-kontrollere kom på banen.

Prosessbildene ble konvertert til 800xa. Jobben ble gjort manuelt. Hammer forteller at de er i gang med et nytt konverteringsverktøy for bilder. Etter en nøye fabrikktest (FAT) av hele systemet kom svenneprøven.

- Det nye systemet produserte fløte etter noen timer, sier Hammer.

- Vi var med på meieriet i en uke etter oppstarten. Dessuten hadde vi døgnsupport i en måned.

Arlas kontrollsystem består av seks 800xa-operatørstasjoner og tre AC800M-kontrollere. ABB brukte 1500 timer på hele jobben, inklusiv manuell konvertering av prosessbilder. Summa summarum havnet prisen på 2,2 millioner svenske kroner. I tillegg kommer Arlas egeninnsats på 300 timer.

Vi må først ta en kjapp historietime. SattLine ble lansert av svenske Sattcontrol i 1990. Det distribuerte og objektorienterte kontrollsystemet fulgte selvsagt med på lasset da ABB overtok selskapet i 1999.

 

Ny meierimester

 

Den nye eieren plukket mye av teknologien fra SattLine under utviklingen av 800xa DCS. Men SattLine har hatt, og har fortsatt, sine tilhengere. Rundt 30 norske meierier bruker systemet. Bakgrunnen er Skalas (tidligere Landteknikk) systembibliotek LtLine for bransjen, og tidligere hadde selskapet nærmest monopol på automatiseringsleveranser til Tine.

 

At Skala først nå lanserer LtLine for en ny plattform, nevnte 800xa, er litt av et vitnesbyrd for hvor framtidsrettet SattLine var for 23 år siden. Njål Norset i Skala forteller brukerne på SattLine brukerforum at LtLine forbedres og utvikles kontinuerlig.

- Se på systembiblioteket som et sted for plukking av biter som spiller sammen, sier han.

- Både objektorienteringen og bibliotekstrukturen blir videreført ved migrasjonen til 800xa som systemplattform.

 

Verktøy varsler vasketrøbbel

Rundt 30 norske meierier kjører SattLine med systembiblioteket LtLine fra Skala Prosessteknikk. Det er mulighet for at systemene etterhvert blir basert på ABB800xa DCS, med et tilsvarende bibliotek (Ill. Tine).
Rundt 30 norske meierier kjører SattLine med systembiblioteket LtLine fra Skala Prosessteknikk. Det er mulighet for at systemene etterhvert blir basert på ABB800xa DCS, med et tilsvarende bibliotek (Ill. Tine).
 

Norset forklarer at en oppgradering fra SattLine til 800xa med biblioteket LtLine er en smal sak.

- Vi snakker om en maksimal stopptid på noen dager.

 

Ifølge Norset kan eksisterende hardware gjenbrukes, blant annet gjennom grensesnittene som ligger i kommunikasjonskonseptet 800xa Connect. Han presenterer også et nytt vaskeverktøy.

- Cipometer er et nytt beslutningsstøtteverktøy i LtLine som gir oversikt over kommende belastninger i vaskestasjoner. Informasjonen er basert på valgt utstyr i drift og køer i vaskeprosessene.

 

Kostnadseffektiv

 

Han har også godt nytt for økonomisjefen. Kostnadene ved migrasjon til styring basert på 800xa med LtLine, skal bare koste en femdel av et helt nytt system.

- Vi har beregnet at kostnadene ved oppgradering blir ned mot 20 prosent sammenlignet med å starte på bar bakke med et nytt system, forteller Norset.

 

Pierre Schäring i CGM viser hvordan selskapet lager animasjoner i 3D ved design av kontrollromsløsninger.
Pierre Schäring i CGM viser hvordan selskapet lager animasjoner i 3D ved design av kontrollromsløsninger.
 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.