INDUSTRI

– Trist utvikling i Elkem

Trond Gram
4. juni 2009 - 08:30

For et halvår siden var Elkem Norges nest største aluminiumsprodusent og en av landets største kraftprodusenter.

Nå er aluminiumsvirksomheten borte og kraften er i ferd med å bli solgt, mens Elkem spesialiserer seg innenfor solar- og silisiumrelaterte løsninger.

Kuttes bredt

160 millioner kroner skal spares og 160 ansatte kan bli overtallige. Det skal kuttes bredt, særlig i støttefunksjoner på konsernnivå, salgs- og logistikkapparatet og støttefunksjoner innenfor teknologi og FoU.

Avdelinger som driver med drift er skjermet i forhold til å si opp folk nå, men der er mange medarbeidere allerede permittert på grunn av finanskrisen.

Krevende prosess

– Prosessen har vært krevende, men de ansatte har forståelse for de grepene som nå gjøres, sier HR-direktør Karin Aslaksen.

– Det er relativt mange som er overtallige, og vi synes det er trist og sørgelig. Vi har samarbeidet med ledelsen og prøvd å finne alternative løsninger. Det spares også på andre områder, sier Tekna-tillitsvalgt Mia Bratt til Teknisk Ukeblad.

Selger vannkraft

Det er et annet Elkem som skal konkurrere på dagens tøffe marked enn det var for bare et år siden.

Selskapet vil selge samtlige 15 vannkraftverk i Rogaland, Sogn og Fjordane og Nordland.

Det er hjemfallsspøkelset som gjør at eieren Orkla nå har redefinert kraftanleggene fra å være strategiske til å være finansielle.

Elkem mister bredden

I fjor ble aluminiumsdivisjonen solgt til Alcoa.

– Elkem mister den bredden vi har hatt, og som har gjort Elkem til et kjempespennende sted å jobbe. Men det at Elkem spisser og styrker seg, skaper nye spennende arbeidsoppgaver. Det gjelder å fokusere på det, sier Mia Bratt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.