ARBEIDSLIV

Trimmer i arbeidstida

Sandefjord: For to år siden var Jørn Jensen-Eian døden nær. Et stillesittende, men hektisk liv som mellomleder i en ingeniørbedrift, Hitec Framnæs AS, krevde sitt.

Hjerteinfarkt var resultatet. Heldigvis for ham, gikk han på egne ben ut fra den medisinske avdelingen ved Sentralsykehuset i Vestfold.

- Som en del av rehabiliteringen inngikk samtalegrupper om mosjon, kosthold og ernæringslære. Etter åtte uker var jeg tilbake i arbeid og tenkte at dette må kunne settes ut i livet også ved vår bedrift. Mange følte at hjerteinfarktet like gjerne kunne ha rammet dem som meg. Her burde bedriften kunne sette inn forebyggende tiltak, forteller Jensen-Eian.

Ble pilotbedrift

Bedriftsledelsen tok utfordringen.

To ernæringsfysiologer ved henholdsvis Rikshospitalet og ved Sykehuset i Vestfold hadde startet sin egen bedrift, Way to Go. Det skjedde samtidig som sandefjordsfirmaet syslet med tanken på å etablere et program for bedre helse for sine ansatte.

- Skal vi ta julebordstalene hvor vi alltid presiserer viktigheten av at de ansatte er vår viktigste ressurs på alvor, må vi sørge for å forvalte denne ressursen på best mulig måte. Et program for sunnere livsstil og levesett burde initieres gjennom bedriften. Altfor mange opplever stress og har et for uregelmessig levesett og kosthold, forteller personalsjef Tone Bøe Vilseth.

Hitec Framnæs tok kontakt med Way to Go og ble pilotbedrift i et program de har kalt for livsstilsprogram for bedrifter.

Ut på tur

I alt har 75 av bedriftens totalt 105 ansatte kastet seg på tilbudet. Tre dager i uken er det turmarsj i lunsjpausen. To dagerer det tilbud om trim i eget trimrom som bedriften har innredet på et tidligere lager.

- Vitsen er at disse aktiviteten gjøres på jobben i arbeidstiden eller i nær tilknytning til den. Dermed er det ikke et ekstra tiltak som de ansatte må overvinne for å sette i gang, sier cand. scient Kristin Johnson. Inntil videre leder hun trimaktivitetene i lunsjpausen, mens folk fra et helsestudio tar trimmen i trimrommet.

Men opplegget består også i å endre kostholdet. Ektefeller og samboere er med på ernæringskurs for å legge opp et riktig kosthold hjemme, mens maten i kantinen er endret til mer sunne produkter. I dette arbeidet har tidligere verdensmester i kokkekunst Od Ivar Solvold fra Sandefjord bidratt.

- Han har vist oss hvordan vi kan lage sunn og god mat uten at det tar for lang tid. Dessuten er det viktig at maten ser god ut. Det skjerper appetitten, sier Johnson.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.