KRAFT

Treverk med nanostruktur kan bli brukt i fremtidens solcellepaneler

Skal gjøre solceller opp til 10 prosent mer effektive.

Bilde: American Chemical Society / Colourbox

Forskere ved Universitetet i Maryland, det Sør-kinesiske teknologiuniversitet og Universitetet i Nebraska-Lincoln mener at en ny type papir laget av trefiber kan bli et revolusjonært materiale for den neste generasjonen solceller.

Tidligere skrev Teknisk Ukeblad om massivtre, som ble omtalt som framtidens byggemateriale. Et utsagn som fikk mye og blandet respons.

Men treverk ser ut til å kunne få sin plass blant fremtidens nanoteknologi og solenergi, skal vi tro forskerne som hevder å ha funnet et nytt og nyttig bruksområde av papir.

Les også: – Stigende luft kan gi strøm til 125.000 husstander

Spredning av lys

– Vi demonstrerte at en enkel laminering av gjennomsiktig papir på solceller kan øke panelenes effektivitet med 10-20 prosent på grunn av den høye optiske overføringen og lysspredningen, sier Liangbin Hu som er professor ved Universitetet i Maryland til Nanowerk.

Et av problemene med dagens solcellepanelers plastmaterialer er at til tross for god gjennomsiktighet, så sliter materialene med å kunne spre lyset godt nok ut.

Den nye papirtypen har en gjennomsiktighet på 96 prosent og skal i tillegg være i stand til å spre lyset bedre med en "optical haze" på 60 prosent. Denne spredningen gjør at solcellene kan absorbere lyset bedre.

Til sammenligning, skal dagens plastmaterialer ha en gjennomsiktighet på 90 prosent kun en "optical haze" målt til 20 prosent.

Les også: Slik skal han gjøre solceller mer effektive

Tre gjøres om til TEMPO-oksidert cellulose som forskerne mener kan brukes på solcellepaneler. American Chemical Society

Tettpakket

Den store forskjellen fra dagens type papir skal ligge i stukturen:

Vanlig papir har i hovedsak en mikroporøs struktur med lav gjennomsiktighet. Denne papirtypen er nanoporøs.

For å oppnå en nanoporøs struktur, skal forskerne ha benyttet en metode som heter TEMPO-oksidering, som skal svekke hydrogenforbindelsene og gjøre papiret og porene mer tettpakket enn det vanlige mikroporøse papiret.

– Slikt rimelig og svært gjennomsiktig papir kan bli brukt som en utmerket film for å forbedre lysfangende egenskaper for fotovoltaisk applikering på solcellepaneler, soltak eller solvinduer, sier Hu.

Les også:

Plutonium- og uranbrensel kan alene gi en gevinst på 100 milliarder kWh

Skal lagre store mengder energi i betong

Statkraft gir opp saltkraft etter å ha brukt 260 millioner  

Les mer om: