Trerøtter som vokser og ødelegger asfalt og belegningsstein i bygatene? Problemet kan løses!

Løsningen er testet ut i et pilotprosjekt i Danmark, hvor overvannskassetter gir et godt og trygt vekstmiljø for trerøttene.

Arbeidsflyten med TreeTank er rask fordi kassettene er enkle å sette sammen, men ifølge Vidar Handal er det nok like viktig at det går raskere å fylle opp TreeTank med jord enn andre løsninger på markedet. Derfor kan byggetiden forkortes, og dette er viktig i bymiljøer hvor for eksempel butikker og andre virksomheter lider av omsetningstap under byggeprosessen
Arbeidsflyten med TreeTank er rask fordi kassettene er enkle å sette sammen, men ifølge Vidar Handal er det nok like viktig at det går raskere å fylle opp TreeTank med jord enn andre løsninger på markedet. Derfor kan byggetiden forkortes, og dette er viktig i bymiljøer hvor for eksempel butikker og andre virksomheter lider av omsetningstap under byggeprosessen Foto: Wavin
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. des. 2021 - 08:50

Når trærne vokser i bymiljøet, oppstår det ofte skader på asfalt og overflatebelegning og trær blir av den grunn ofte valgt bort.

– Det er synd at vi ikke har fått integrert flere trær i bybildet i norske byer, da det gir så mange positive sidegevinster. Nå blir det heldigvis fokusert mer på trærnes nyttige effekter, blant annet gjennom FN-kampanjen «Trees in Cities» som satser sterkt på å få plantet flere trær i byene, sier Vidar Handal, produktsjef for overvannsløsninger hos Wavin.

Wavin har nylig utviklet en ny løsning for å løse utfordringer ved å integrere trær på en optimal måte. Den heter TreeTank og er en kassettløsning som gir treet mulighet til å vokse i et avgrenset, men stort nok område uten å ødelegge andre deler av infrastrukturen.

Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka.
Les også

Rødt farevarsel: Venter uvanlig stor skade på bygg, infrastruktur og strømnett

Derfor er trær viktige

Ifølge Vidar Handal gir det god mening at trær blir mer populære og nå inngår i flere og flere byprosjekter. Grønne oaser i byene gir nemlig en rekke fordeler både for miljø og bærekraft.

- Trær har en avkjølende effekt på storbyer, hvor den naturlige avkjølingen generelt er mindre enn på landsbygda. Samtidig binder trærne også mye CO2 og andre skadelige partikler og omdanner dem til oksygen. Faktisk kan et tre ta opp 150 kilo karbondioksid årlig, forklarer Vidar Handal, produktsjef for regnvannsløsninger i Wavin <i>Foto:  Wavin</i>
- Trær har en avkjølende effekt på storbyer, hvor den naturlige avkjølingen generelt er mindre enn på landsbygda. Samtidig binder trærne også mye CO2 og andre skadelige partikler og omdanner dem til oksygen. Faktisk kan et tre ta opp 150 kilo karbondioksid årlig, forklarer Vidar Handal, produktsjef for regnvannsløsninger i Wavin Foto:  Wavin

– Trær har en kjølende effekt på styrbyer, der den naturlige avkjølingen generelt er mindre enn ute på landet. Samtidig binder trærne også en del CO2 og andre skadelige partikler og frigjør oksygen. Et tre kan faktisk absorbere 150 kg karbondioksid i året. 

– Dessuten sikrer trærne i byene god avvanning når det er overskudd av vann. I Norge har vi generelt for mye vann i byene og der kan TreeTank-kassettene fungere som et vannreservoar i perioder med mye nedbør.

– Samtidig fordamper et tre opptil 500 liter vann i døgnet, og det sier seg selv at det også kan avhjelpe overvannsproblemer i byene hvis man har mange nok grønne oaser. Trær i byene bidrar også til psykisk velvære hos innbyggerne og gir renoveringsprosjekter en arkitektonisk innramming, sier Vidar Handal.

Rask installasjon og enkel rørføring

Norsk Wavin har store forventninger til utbredelsen av TreeTank i Norge og resten av Nord-Europa, og Vidar Handal har tro på at Wavins produkt vil ta opp kampen med andre kassettløsninger på markedet. Det skyldes hovedsakelig to egenskaper.

– Først og fremst går arbeidet med TreeTank raskere fordi kassettene er enkle å montere, men like viktig er det at det går raskere å fylle TreeTank med jord enn andre løsninger på markedet.

Det gir en kortere anleggsperiode, noe som er viktig i bymiljøer der butikker og andre virksomheter taper omsetning så lenge anleggsarbeidet pågår.

Kassettene er både enkle å montere, men også raske å fylle TreeTank med jord <i>Foto:  Wavin</i>
Kassettene er både enkle å montere, men også raske å fylle TreeTank med jord Foto:  Wavin

I TreeTank legges det også dreneringsrør som fungerer som vanningssystem. Rørene infiltrerer og forsinker vannet og lar det sive ut til trerøttene over tid. I ekstreme tørkeperioder kan de enkelt etterfylles ved hjelp av tankbiler.

Når rørene ikke er fylt med vann, sirkulerer oksygenet i rørene og ned til røttene.

– Til slutt kan man, takket være kassettenes størrelse, føre rør i jorden som i en tradisjonell anleggsprosess. Man kan føre eksisterende eller nye rør inn gjennom TreeTank-en. Det gir en rekke fordeler og stor fleksibilitet under både prosjekteringen og anleggsarbeidet, fordi entreprenører og byggherrer ikke trenger å bruke unødvendige ressurser på å lage rørføringer, poengterer Vidar Handal. 

Luftforsvarets 52 kampfly av typen F35 har bidratt til at NTNU definerer samfunnssikkerhet som satsingsområde, med fokus på vedlikehold.
Les også

Samfunnssikkerhet blir nytt satsingsområde for NTNU

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.