BYGG

«Treprogrammering» åpner for avansert design av tre uten berøring

Forskere har utviklet en ny metode for å bøye tre, uten mekanisk påvirkning. Datamodellen deres kan beregne den eksakte krumningen når treet tørker, noe som gjør det mulig å skreddersy bygningsdeler.

Forskere ved ETH Zürich i Sveits og Stuttgarts universitet i Tyskland har funnet fram til en metode for å skape sveipende former i stort format.
Forskere ved ETH Zürich i Sveits og Stuttgarts universitet i Tyskland har funnet fram til en metode for å skape sveipende former i stort format. Foto: ICD/ITKE Univdersity of Stuttgard
Av John Edgren, Nyteknik.se
1. okt. 2019 - 10:56

Det finnes flere metoder for å bøye tre. Man kan varme det opp med damp til nesten 100 grader. Man kan også koke treverket eller varme det opp med høyfrekvens. Men å bøye fram formene er ikke særlig praktisk hvis man skal bygge store trestrukturer med en avansert design. Da blir det enklere å sage og frese ut delene fra større emner, noe som gir et stort materialsvinn.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.