GUIDER

Treningsapp eller pulsklokke?

Hva er egentlig best, og hva bør du velge?

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. mai 2012 - 10:43

Enten du har tenkt å ta tak i treningen eller du trener fra før av kan du nå lenger ved å ta i bruk noen hjelpemidler. To du helt sikkert har hørt om er pulsklokke og treningsapp. 

Pulsklokken er et treningstilbehør som i utgangspunktet gjør det lett å se hvor hardt du trener. Dette gjør den ved å benytte en trådløs pulsmåler. Men med årene har pulsklokker blitt svært avanserte, og kan gjøre mye mer enn de kunne før.

Treningsappen er på den annen side en app som tar i bruk GPS-en på mobiltelefonen din for å måle hvor langt du beveger deg. Det er også mulig å koble til utstyr som gir deg pulsmåling. Det finnes mange forskjellige løsninger der ute.

LES OGSÅ: Slik bruker du pulsbelte på mobilen

Hva skal du velge?

Det store spørsmålet er selvsagt hva man skal velge, og om treningsapper egentlig er noen fullgod erstatning for pulsklokker.

Svaret avhenger helt av hvordan du trener. Kort sagt kan en si at du som stort sett bare trener kondisjon utendørs kan velge å bruke treningsapp, mens alle andre gjerne får best utbytte av å bruke pulsklokke.

Vi har i lengre perioder benyttet oss av en populær treningsapp, og byttet ut mobilen med pulsklokke en annen periode. Og vi kan lett se at forskjellene kanskje ikke er så åpenbare som det kan virke som.

Utgangspunktet for denne guiden er en pulsklokke fra Polar, og forskjellige treningsapper - spesielt Endomondo Pro.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med treningsapperPulsklokker kommer i mange varianter. Polar RCX5 kan for eksempel brukes med en ekstern GPS-mottaker.

Hva er en pulsklokke?

En pulsklokke er en klokke som registrerer pulsen din. Dette gjør den ved å koble seg til et pulsbelte du har festet rundt brystet. Bortsett fra de helt enkle modellene kan pulsklokkene registrere treningsøktene dine, og du kan igjen overføre disse til PC-en din. Da er det lett å føre en treningsdagbok som viser fremgangen din.

Pulsklokker kommer nå med GPS innebygget. Noen modeller har også mulighet for å koble seg til en ekstern GPS-enhet. Forelen med GPS er at du mer nøyaktig kan registrere hvor langt du har beveget deg utendørs. 

Det finnes også annet utstyr som kan kobles til, som skritteller, hastighetssensor til sykkel og annet.En treningsapp som Endomondo Pro kan brukes sammen med et Bluetooth-basert pulsbelte.

Hva er en treningsapp?

En treningsapp er en app du installerer på en smarttelefon. Den benytter telefonens GPS for å avgjøre hvor langt du har beveget deg, og hvor raskt deg har gått. Treningsøktene dine kan lastes rett opp til en tjeneste på internett, slik at du holder oversikten over treningen.

Treningsapper er ofte sosiale - det vil si at du lett kan dele treningsøktene dine med andre, og la andre følge med på når og hvor du har trent.

Det som i utgangspunktet mangler er pulsmåler, men det er mulig å kjøpe pulsbelte og annet utstyr du kobler til telefonen.Pulsklokker kan brukes til en rekke forskjellige aktiviteter.

Fordeler og ulemper med pulsklokke

Begge løsningene har sine fordeler for deg som trener.

Fordeler

Pulsklokkens største styrker er at den ikke er avhengig av GPS, da den i utgangspunktet er basert på pulsmåling. Pulsbelte følger dermed alltid med når du kjøper en pulsklokke.

Dersom du kjøper en pulsklokke med innebygget GPS har du i praksis de samme funksjonene som du får med en treningsapp på mobilen.

Pulsklokker vil fungere like bra til innendørs trening som utendørs trening.

En av de klart største styrkene til en pulsklokke er at det er veldig lett å følge med på treningsbelastningen underveis. Det er jo tross alt bare å ta en titt på klokka. Mange pulsklokker har forskjellige visninger som lar deg se det som er viktigst for deg. 

Dette kan for eksempel være puls, prosent av makspuls, forskjellige treningssoner og mye annet. Det er på de fleste også mulig å vise en kombinasjon av flere typer informasjon.

Mange pulsklokker har også funksjoner som lar deg finne ut hvor god form du er i. Mange løsninger lar deg også sette opp treningsprogrammer, slik at du kan trene mot et mål, som for eksempel å kunne løpe lengre avstander.

Mange pulsklokker er laget for å fungere bedre med spesielle aktiviteter, som sykling, løping, svømming, golf og annet. 

En del treningsutstyr som tredemøller kan hente pulsinformasjon fra pulsbeltet ditt, slik at du hele tiden ser hvor hardt du trener.

Ulemper

De største ulempene med pulsklokkene er at de ikke får ny funksjonalitet. De funksjonene den har er de du får. Mens mobiler også kan brukes til musikk må du eventuelt ha med en musikkspiller når du trener om du bruker pulsklokke.

Det er ikke like enkelt å laste opp data til en treningstjeneste med en pulsklokke, da de fleste må synkroniseres med en PC. Det gjør at treningen ikke fremstår som like "sosial" som en treningsapp. Det er imidlertid mange sosiale aspekter ved for eksempel Polars nettjeneste også.

Pulsklokker koster penger, og når du velger et merke låser du deg gjerne til én produsent, da de forskjellige produsentenes utstyr ikke fungerer med hverandres klokker.Treningsapper er enkle og skaffe og har lavere terskel enn mange pulsklokker.

Fordeler og ulemper med treningsapp

Selv om pulsklokker har mye bra ved seg har treningsapper noen unike fordeler.

Fordeler

Den største fordelen med treningsappene er at det ikke koster det noe å komme i gang. Så lenge du har en smarttelefon med GPS er det bare å laste ned appen, registere seg som bruker, og du er i gang. 

Treningsapper fungerer dessuten bra for deg som først og fremst vil føre en treningsdagbok. Alle øktene dine kan automatisk lastes opp til internett underveis. Da kan du enkelt logge deg på den tilhørende nettjenesten og se fremgangen din, hvor mange kalorier du har brukt og hvor langt du har beveget deg.

Det er også lett å skryte av trening på Facebook etter øktene. Du kan lett trene "sammen" med andre.

Dersom du kjøper et pulsbelte i tillegg kan du få en mer nøyaktig oversikt over hvor hardt du har trent og hvordan formen din utvikler seg.

Hvis du allerede bruker mobilen til musikk mens du trener trenger du ikke å ta med deg mer utstyr. Alt som trengs er allerede i mobilen.

Ulemper

Det er likevel en hel del ting som gjør at treningsapper ikke fremstår som det beste alternativet.

Selv om du går til innkjøp av et pulsbelte er det rett og slett veldig upraktisk å følge med på mobilen mens du for eksempel er ute og jogger.

Vi har dessuten testet ut Polars Bluetooth-baserte pulsbelte en lengre periode, og opplever at det går tomt for strøm i løpet av en uke eller to. Til sammenligning har vi brukt et pulsklokke-belte i flere måneder uten at det har vært behov for å skifte batteri.

Det skal da også nevnes at pulsbelter med den nyeste Bluetooth 4.0 LE-standarden bruker mindre strøm, og dermed også varer lengre. Dette funger i dag på iPhone.

Strømforbruk er et generelt problem med mobiler. Før du trener må du passe på at telefonen har nok batteri til ikke å gå tom for strøm under treningsøkten. For lange økter kan du risikere at telefonen går tom underveis.

LES OGSÅ: Slik sparer du på batteriet

Treningsapper flest er laget med tanke på utendørsaktiviteter. I et land som vårt er det ofte fuktig utendørs, noe som gjør at du må beskytte telefonen din. Å oppbevare den nært kroppen er heller ikke et godt alternativ, da svette også kan ødelegge telefonen.

Med mindre du har en vanntett telefon, selvsagt. 

LES MER: Disse telefonene tåler vann

Treningsapper er ellers utelukket for aktiviteter som foregår i vann.

Den kanskje aller største ulempen er at treningsapper i sin natur ikke er spesielt godt egnet for innendørstrening. Da trenger du å kjøpe et pulsbelte og kanskje en skritteller i tillegg. Om du veksler mellom å jogge utendørs og på tredemølle må du manuelt legge inn avstand og stigning etterpå.

Generelt kan man si at en treningsapp som Endomondo først og fremst er en treningsdagbok. En hel del av den avanserte funksjonaliteten du får med en pulsklokke mangler. 

Hvem bør velge pulsklokke?

Dersom du trener jevnlig og vil følge progresjon både under trening og over tid fungerer en pulsklokke veldig bra. 

At det er så mye enklere å følge med på belastning under økten gjør at pulsklokken gir deg mye bedre kontroll.

Om du bare trener mye innendørs er en pulsklokke det beste valget.

Generelt er pulsklokker det beste valget for deg som trener seriøst.

Hvem bør velge treningsapp?

Treningsapper egner seg utrolig godt til deg som ønsker å komme deg opp og ut. Å få informasjon om avstand, hastighet og kaloriforbruk kan i seg selv være god nok motivasjonsfaktor til å komme i gang med trening.

Også du som trener jevnlig, men stort sett bare utendørs, kan også få mye glede av en treningsapp.

Hvis du først og fremst ønsker å få et overblikk over treningsøktene dine, men ikke ser helt behovet for å følge med på belastning underveis fungerer treningsapper bra.

Treningsapper er et godt valg for deg som vil komme i gang med trening.

Finn det som passer deg best

Vi kan ikke kategorisk si at det ene alternativet er bedre enn det andre. Hva du velger kommer helt an på hvilke behov du har. 

For mange vil behovet for pulsklokke først melde seg etter at du har blitt skikkelig kjent med fordelene og ulempene med treningsappen. Noen vil se behov for å ta steget videre til en mer avansert pulsklokke, mens andre vil klare seg med en app.

Om du ikke har en pulsklokke fra før av kan vi lett anbefale deg å prøve en treningsapp. Vår favoritt er Endomondo.

Vi har imidlertid brukt begge deler lenge, og ser helt klart at pulsklokker fremstår som det beste alternativet for den som trener mye.

Les flere smarte guider

Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler

Slik organiserer du hverdagen med mobilen


Ta i bruk mobilen når du sykler

Sjekk hvor mye data du har brukt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.