OLJE OG GASS

– Trenger verdens største oljeopprydning

Shell kan komme i mer hardt vær for sin oljevirksomhet i Nigerdeltaet. Onsdag tok selskapet på seg skylden for to store oljeutslipp i området. Torsdag kom en ny FN-rapport som kan tyde på at enda større forurensingssaker kan seile selskapets vei.
Shell kan komme i mer hardt vær for sin oljevirksomhet i Nigerdeltaet. Onsdag tok selskapet på seg skylden for to store oljeutslipp i området. Torsdag kom en ny FN-rapport som kan tyde på at enda større forurensingssaker kan seile selskapets vei. Bilde: Reuters/Scanpix
5. aug. 2011 - 07:17

– En opprydding i Ogoniland kan bli verdens største og lengste oljeopprydning noensinne i historien, uttalte FNs miljøprogram UNEP torsdag.

Ble kastet ut

Ogoniland er Nigerias største oljeproduserende region. Oljeselskapet Shell var tidligere sterkt inne i området, men ble i 1993 kastet ut av lokalsamfunn som mente selskapet ødela fisket med forurensing.

Selv om Shell ikke opererer i deltaet lenger, går det fortsatt rørledninger og annen infrastruktur gjennom området som fører til utslipp, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Onsdag meldte avisen The Guardian at Shell har tatt på seg skylden for to store oljeutslipp i området i 2008 og 2009 knyttet til denne infrastrukturen.

Selskapet kan vente seg en regning på flere millioner dollar i erstatning, skriver avisen.

Dyrt

FN har brukt to år på å undersøke Ogoniland. En totalopprydding av området kan komme til å ta 30 år, og det vil koste nesten 5,5 milliarder kroner bare å få i gang arbeidet, ifølge UNEP.

Organisasjonen offentliggjorde torsdag en rapport som beskriver hvordan oljevirksomhet i Nigerdeltaet har ført til katastrofale miljøtilstander. Ogoni-folket, en av mange urbefolkningsgrupper i Nigerdeltaet, trekkes fram som sterkt berørt av forurensingen.

Rapporten sier at Ogoni-folket har blitt utsatt for kronisk oljeforurensning gjennom hele livet. Enkelte steder er drikkevannet fortsatt så forurenset at det trengs handling omgående, ifølge UNEP.

Shell-kritikk

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International sier rapporten beviser at Shell er ansvarlig for storstilt forurensing i området.

– Rapporten viser at Shell har hatt en forferdelig påvirkning i Nigeria, men de har sluppet unna i flere tiår, sier direktør Audrey Gaughran for globale forhold i Amnesty.

Shells avdeling i Nigeria sier den ønsker rapporten velkommen, og at den vil studere funnene. Oljegiganten har tidligere sagt at de fleste oljeutslippene i Nigerdeltaet er et resultat av tyverier og sabotasje, men at selskapet uansett årsak vil rydde opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.