KRAFT

Trenger nytt gasskraftverk

Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø
Naturkrafts gasskraftverk på KårstøBilde: Trond Gram
Ole K. Helgesen
6. mars 2009 - 13:13

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fikk i dag overlevert en kartleggingsstudie av mulige tekniske løsninger for kobling mellom gasskraftverket og gassprosesseringsanlegget på Kårstø fra Gassco.

Studien ser på muligheten for å benytte energi fra Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø for få ned CO 2-utslippene ved gassprosesseringsanlegget.

Kostbart prosjekt

Men prosesseringsanlegget som står for 25 prosent av norsk gasseksport, krever store mengder energi.

Derfor må det bygges enda et gasskraftverk med CO 2-fangst dersom man skal fjerne alle utslippene. Og det vil bli svært dyrt.

Utenom fangst-, drifts-, transport- og lagringskostnader vil de ligge på 1000 kroner per tonn renset CO 2.

Totalprisen for dette er beregnet til 12,7 milliarder kroner. Nærmere fem milliarder kroner går til investeringer i nytt gasskraftverk.Ulike scenarioer

Olje- og energiministeren understreker at Gassco har vurdert flere scenarioer.

– Noen av disse scenarioene er såpass spennende at jeg har bedt Gassco vurdere dem grundigere. Men det er ikke til å legge skjul på at det er ganske store kostnader og tekniske utfordringer knyttet til dette, sier Riis-Johansen.

Store utslipp

Prosessanlegget på Kårstø slipper ut 1 million tonn CO 2 i året. Gassco-direktør Brian Bjordal forteller at man i de enkleste scenarioene kun får renset fra 250 000 til 400 000 tonn CO 2.

– Her vil kostnadene ligge fra 300 kroner per tonn renset CO 2 og oppover, sier han.

Bjordal understreker at det er veldig komplekse prosesser med stor usikkerhet man snakker om.

Og det vil ikke være aktuelt å implementere løsninger som utgjør fare for stenging av det viktige anlegget.

– Ta deler først

Miljøorganisasjonen Zero mener regjeringen bør gå for å koble enkelte punktutslipp opp mot Kårstø-kraftverket i første omgang, og deretter jobbe for full integrasjon med et nytt gasskraftverk senere.

– Disse er de enkleste løsningene, og de vil redusere utslippene med 300 til 400.000 tonn CO 2. Deretter bør man jobbe videre for å koble flere og flere punktutslipp opp mot prosessanlegget, sier Marius Gjerseth i organisasjonen.Han mener det blir feil hvis regjeringen utsetter investeringsbeslutningen om rensingen av Naturkrafts gasskraftverk.

– Regjeringen må vedta rensing på gasskraftverket og implementering av deler av prosesseringsanlegget i høst. Deretter kan man jobbe for fullintegrasjon etter hvert.

Må endre eierskap

Gassco-direktør Brian Bjordal understreker at det må gjøres endringer på eiersiden i Naturkraft for å få dette til.

– Vi kan ikke være avhengig av et gasskraftverk som drives på kommersielle vilkår. Det er helt nødvendig at verket er oppe og går hvert minutt, året rundt, sier han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.