– Trenger ny medisin mot klimakrisen

– Trenger ny medisin mot klimakrisen
ESTETIKK MINDRE VIKTIG: Rene estetiske hensyn bør ikke kunne stoppe ny fornybar produksjon, mener Zero-leder Einar Håndlykken. Bilde: Øyvind Lie

WIEN: – Vi sier ja til vindkraft, ja til vannkraft og ja til nett. Det er ikke akkurat noen fornærmelse mot dere, sa Zeros daglige leder Einar Håndlykken på Energi Norges vinterkonferanse i Wien i dag.

Han mente miljøbevegelsen må ut av gamle spor, og at det nå er klimaspørsmålet som er viktigst. Han viste fram bilder fra Alta-aksjonen for å understreke sitt poeng.

– Vi har en ny sykdom, men foreskriver samme medisin som vi alltid har gjort. Men klimasaken krever nye svar, sa Håndlykken.

Hytteutsikt

Han understreket imidlertid at tradisjonelle miljøspørsmål åpenbart vil være en del av debatten også i framtiden.

– Men den viktigste debatten framover blir avveiing mellom ulike miljøhensyn. Om vi skal ha fornybar energi og lave utslipp eller god utsikt fra hyttene våre, sa Zero-lederen.

Han understreket at fornybar energi per definisjon innebærer naturinngrep.

– På vegne av miljøbevegelsen må vi ta selvkritikk for at vi ikke har vært så klare på hva det innebærer. Når utbyggingene først kom, ble støtten mindre, sa Håndlykken.

Må tåle energiproduksjon

Han mener truede arter bør kunne stoppe en utbygging.

– Man bør også ta hensyn til rene estetiske hensyn, men de bør ikke gis avgjørende vekt. Vi må lære opp befolkningen til å tåle å se energiproduksjon, sa Håndlykken.

– Jeg synes vindmøller tilfører et flatt og kjedelig landskap en liten ekstra piff, sa Zero-lederen.

Han oppfordret også bransjen til å stå mot presset om å flytte utbygginger, for eksempel av nett.

– Vi ser at nett blir flyttet vekk fra der det er synlig for folk og inn i områder med sårbar natur. Vi må prioritere sårbare arter framfor synlighet, sa Håndlykken.

Les mer om: