OLJE OG GASS

Trenger mer olje

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
11. feb. 2010 - 10:23

Statoils portefølje består av nærmere 60 prosent naturgass og 40 prosent olje. Selskapet ønsker å jevne dette ut til en lik fordeling mellom olje og gass.

Og med den usikkerheten som har oppstått i gassmarkedet som følge av skifergassrevolusjonen og storstilt LNG-satsing i Midtøsten har Statoilsjef Helge Lund blitt enda mer tørst etter olje.

Les også: Overskuddet redusert med 60 prosent

Ikke populært

I en presentasjon fra Statoils strategioppdatering røper selskapet at det skal lete etter olje utenfor Cuba, Færøyene og Tanzania innen 2011.

Statoils planer om oljeproduksjon utenfor Cuba er ikke populært hos amerikanerne. Derfor skal ingen Statoilansatte med amerikansk pass være involvert i prosjektene.

11.300 km2

Statoil har operatørskap og 100 prosent av en blokk utenfor Cuba. I tillegg har selskapet en avtale med det cubanske statsoljeselskapet Cupet sammen med spanske Repsol og indiske ONGC Videsh om oljeleting i et område på 11.300 kvadratkilometer.

Letingen skal foregå i et såkalt frontier-området. Det betyr at ingen har boret brønner her tidligere.

Skuffende resultat

Statoil skuffer markedet i dag. Selskapet hadde en egenproduksjon ifjor på 1.962 millioner fat oljeekvivalenter per dag, to prosent økning fra året før. Neste år frykter Helge Lund høyde at produksjonen kan falle. Statoil anslår en egenproduksjon på mellom 1.925 og 1.975 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Dette skyldes usikkerheten som fremdeles knytter seg til etterspørselen etter gass.

I 2012 anslår Statoil en egenproduksjon på mellom 2,1-2,2 millioner foe per dag. Det er usikkerhet knyttet til produksjonen for 2012 hovedsakelig på grunn av det svake gassmarkedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.