KRAFT

Trenger krisepenger til nytt anlegg

TRENGER STØTTE: Slagen Energigjenvinning vil håndtere ca. 55.000 tonn restavfall fra husholdinger og industri, og vil kunne produsere inntil 160 GWh termisk energi.
TRENGER STØTTE: Slagen Energigjenvinning vil håndtere ca. 55.000 tonn restavfall fra husholdinger og industri, og vil kunne produsere inntil 160 GWh termisk energi.
Camilla Aadland
8. juni 2009 - 07:45

Anlegget skal produsere energi basert på restavfall fra husholdinger og næring.

Planen var at byggingen av anlegget skulle starte i høst, men finanskrisen har gjort dette mer usikkert.

– Vi har utfordringer i forhold til fallende avfallspriser. Dessuten har olje- og elprisene vært lave. Dermed er vi avhengig av mye støtte for å få gjennom dette prosjektet, forteller administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund Miljøenergi.

Industridamp

Slagen Energigjenvinning vil håndtere ca. 55.000 tonn restavfall fra husholdinger og industri, og vil kunne produsere inntil ca. 160 GWh termisk energi.

Energien vil leveres som industridamp og redusere utslipp av store mengder fossilt CO 2.

Etableringen av anlegget er også viktig for utbyggingen av fjernvarme i området.



Venter på avgjørelse

Hafslund har en rekke andre prosjekter på gang som skal gi lønnsom samproduksjon av elektrisitet og varme. Men da må rammebetingelsene være gode nok.

– Vi må få et velfungerende og stramt CO 2-kvotesystem med priser som uttløser ny produksjon av fornybar energi. I mangel av dette bør det etableres et marked for grønne sertifikater. Det er et problem at det ikke er kommet på plass, sier Mikkelsen.

I forbindelse med regjeringens krisepakker ba Hafslund om økt støtte til Enova, i kombinasjon med at Enova får kriterier som verdsetter kraftvarme.

– Enova er tilført mer penger og mulighet for mer fleksibel tildeling av midler. Men vi vet ikke utfallet av søknadene våre. Det er ikke kommet noe nytt i forhold til å verdsette kraftvarme, sier Mikkelsen.



Kan gi nye arbeidsplasser

I et brev til regjeringen viser Hafslund til at deres prosjekter kan gi 1 TWh elektrisitet og 2 TWh varme, i tillegg til 86 nye industriarbeidsplasser.

– Vi har planer om et større biobasert kraftverk, og har vært i kontakt med større industribedrifter som er interessert, men med dagens rammebetingelser er det krevende å få økonomien til å gå i hop, sier direktøren.

Han etterlyser mer trykk fra offentlige myndigheter, og viser til at andre lands myndigheter verdsetter samproduksjon av varme og elektrisitet høyt.

– Her ligger det et kjempepotensial for Norge og venter på å utløses, men da må det gjøres noe med rammebetingelsene, sier Mikkelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.