NETTARKIV

Trenger kontroll av haller

Joachim Seehusen
19. mai 2006 - 15:03

Lisbet Landfald, avdelingsdirektør i Statens Bygningstekniske Etat er enig med RIF i at det er behov for økt bruk av uavhengig kontroll.

– Vi oppfordrer til økt bruk av uavhengig kontroll. Dette kan ikke bare baseres på tillit, det må være et ris bak speilet, sier Landfald.

– Vi vet at ikke mer enn halvparten av kommunene har begynt å føre tilsyn. Før tilsyn er på plass kan vi ikke si at regelverket fungerer tilfredsstillende.

Gjeldende regelverk har vært uendret siden 1997.

Uvitende eiere

Magne haller og bygg er dimensjonert slik at taket skal måkes ved store snefall. – Våre undersøkelser viser at mange eiere ikke er klar over det, og at de heller ikke er informert om det.

Statens Bygningstekniske Etat har få ris bak speilet. BE utsteder, og kan trekke tilbake, sentral godkjenning til entreprenører.

Problemet er at denne godkjenningen er frivilling og at det for mange er forholdsvis enkelt å skaffe en lokal godkjennelse fra kommunen om den sentrale blir trukket tilbake.Flaks

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener at hellet har vært større enn forsstanden.

– Det er ren flaks at ikke liv har gått tapt, sier Øystein Løset i ekspertpanelet til RIF.

Løset avviser at sist vinter var en ekstremvinter.

Kun tre av 15

Av de 15 byggene som raste sammen, var det kun tre som var dimensjonert slik de skulle. Ridehallen som raste i Lier kommune 9. februar tålte ikke mer enn 70 kg/m 2 mens kravene i Norsk Standard er 350 kg/m 2.

Valhall i Oslo, der himlingsplater falt ned 26. mars, tålte ikke mer enn 40 prosent av kravene i NS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

"Gud ansvarlig"

Til Dagsavisen sier Even Lønnheim, administrerende direktør i Lønnheim Etreprenør som bygget Valhall at " Det er klart det skal tåle snø, men vi kan jo ikke dimensjonere til at det skal tåle alt heller. Raset var såpass kraftig at takfolien var flerret opp. Kanskje har Vårherre ansvaret for at det har blitt vanvittig mye mer snø enn hva norsk standard foreskriver, sier Lønnheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.