ARBEIDSLIV

Trenger ingeniører

Den norske IT-bedriften Trolltech har stor suksess med sitt multiplattform programmeringsmiljø Qt.

I tillegg har de gitt Linux et ansikt på små PDA-er.

Det de ikke har så stor suksess med, er å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Siden i fjor sommerhar de forgjeves søkt etter dyktige utviklere.

- Jeg tror mange norske ingeniører er for beskjedne når de skal søke jobber, sier direktør for programvareutvikling Matthias Ettrich.

- De burde ha mer tiltro til egne evner og våge å satse på noe som er utfordrende og spennende. Ingen her forventer at de skal være fullt operasjonsdyktige første dag på jobben, alle trenger en del opplæring. Selv om vi er en svært internasjonal bedrift, er vår erfaring at norske utviklere er minst like gode som de fra andre nasjoner.

Trolltech har klart seg strålende gjennom krisen som har rammet store deler av IT-bransjen. I stedet for å satse på luftige prosjekter, lever selskapet av å lage programmeringsomgivelser for dem som jobber i C++, og som svært mange utviklere trenger i sitt daglige virke.

Nye kontrakter, deriblant en meget stor avtale med IBM, gjør at bedriften trenger flere folk og helst kunnskapsrike og innovative personer med erfaring fra C++. Trolltech krever ikke årelang erfaring og oppfordrer ingeniører og systemutviklere rett fra skolen til å søke.

- Vi har god erfaring med ingeniører, for de liker å skape ting, sier Ettrich. Mange av dem som var i IT-bransjen i dot-com-tiden var mest interessert i raske biler og Armanidresser.

Trolltech er i ferd med å implementere det som ofte kalles ekstremprogrammering eller XP, og de prøver å unngå at folk graver seg ned på et nisjefelt og blir der.

- Vi ønsker at folk også utvikler seg i bredden, ikke bare i dybden, det gir til slutt bedre produkter. Derfor er vi nøye på å dele kunnskap og erfaring med hverandre. Det kunnskapsbaserte miljøet sammen med et svært godt sosialt miljø gjør at jeg har vanskelig for å skjønne hvorfor vi ikke blir nedringt av ivrige jobbsøkere med utviklerbakgrunn, sier Ettrich.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.