PRODUKSJON

Trenger ikke ingeniører

Hugo Ryvik
7. juli 2003 - 10:15

Teknisk direktør Stein Olav Kirkeby i Elko er ikke redd for å erte på seg ingeniører.

- Automatikere har en fin blanding av teoretisk og praktisk kunnskap og en god evne til å sette ting ut i livet. De kan konstruere nye løsninger, skru produksjonsautomatene sammen, sette dem i drift, lære opp driftspersonalet og vedlikeholde anleggene, sier Kirkeby i Elko.

Fabrikken i Åmot har ti automatikere som har ansvaret for hver sin del av produksjonsanleggene. De har frie tøyler til å utfolde seg.

- Da har de det gøy. Kreativiteten blomstrer, og de kommer fram til de mest utrolige løsninger, sier Kirkeby.

Denne filosofien ser ut til å fungere bra. Elko har blant annet klart å helautomatisere en av linjene som produserer doble stikkontakter - artikkelen som står for brorparten av driftsresultatet.

All plaststøping, sammenstilling, stabling, transport, montering og pakking blir utført av maskiner, roboter og avanserte produksjonsautomater. Manuelle operasjoner begrenser seg til å tømme metalldeler i matere ved produksjonsautomatene.

Produksjonssjef Torstein Medhus forteller at produksjonsvolumet for et produkt må være minst 500.000 enheter årlig for at det skal lønne seg å helautomatisere.

Små serier produseres fortsatt manuelt, både i fabrikken på Åmot og ved produksjonsenheter i Polen og Latvia.

Automatisk monteringskontroll

Det siste anlegget består av roboter som monterer telefonkontakter. Anlegget er utstyrt med såkalt maskinsyn - eller vision som det kalles på fagspråket. Det innebærer at et kamera følger bevegelsene til roboten og sjekker om komponentenes bein stikker passe langt ut gjennom kretskortet.

Gjør de ikke det, kasserer roboten komponenten og prøver med en ny. Etter tre mislykkede forsøk blir også kretskortet lagt til side. Elko har planer om et kamerasystem som kan kontrollere loddepunktene automatisk.

De ønsker også å automatisere flere av prosessene, slik at operatørene kan konsentrere seg om å overvåke produksjonen.

Samler inn data

For å øke effektiviteten og bedre driftsregulariteten er det satt i gang et prosjekt for å samle inn informasjon direkte fra produksjonsautomatene - Overall Equipment Efficiency (OEE).

Elko legger også mer vekt på såkalt Supply Chain Management (SCM). Det går ut på at alle ledd i kjeden - som ordrebehandling, forsyning, produksjon, lager og logistikk - fungerer bra.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.