KRAFT

Trenger gass for å bygge på Østlandet

Ole K. Helgesen
18. apr. 2007 - 07:09

Kommunikasjonsdirektøren er optimistisk i forhold til gassforsyningen.

– Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har gitt oss positive signaler om at regjeringen ønsker å bidra til at gassrøret til Grenland kommer på plass, sier Leifsen.

Gassco, som har operatøransvaret for gassrørene i Nordsjøen, har ledet et utredningsarbeid som viser at det er grunnlag for gassrør til Grenland og Vest-Sverige. Røret kan bli lagt i 2011 - 12 dersom arbeidet går som planlagt.To gasskraftverk

Skagerak Energi har søkt om konsesjon for bygging av et gasskraftverk med CO 2-fangst på Herøya utenfor Porsgrunn. Fullt utbygd vil kraftverket forsyne opptil 400.000 norske husstander med strøm. Samtidig har Skagerak Energi også gått sammen med Fortum og Østfold Energi for å planlegge et gasskraftverk på Slagentangen. Dette skal ha en årlig strømproduksjon på ca 8 TWh, mer enn dobbelt så stort som anlegget som er under bygging på Kårstø.Sikrer kraftforsyningen til Østlandet

Strømmen som produseres i gasskraftverket på Slagentangen skal føres over Oslofjorden og koples inn på det nasjonale kraftnettet i Østfold. En rapport utarbeidet av Statnett i desember 2005 har konkludert med at det fra 2014 vil være behov for økt krafttilgang på 1000 MW til Østlandet.

CO 2-fangst

Som en del av kraftverket planlegges det et anlegg for CO 2-fangst. Kraftverket på Slagentangen vil bli bygget like ved Esso-raffineriet, som har store CO 2-utslipp i dag. Muligheten for et samarbeid mellom gasskraftverket og raffineriet vil bli utredet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.