– Trenger 30 millioner for å redde vikingskatter

Museumsdirektør håper pengene kommer snart.

 – Trenger 30 millioner for å redde vikingskatter
SMULDRER OPP: Museumsdirektør Willerslev trenger 30 millioner for å redde vikingskipsamlingen. Bilde: Fredrik Drevon

Rane Willerslev, museumsdirektør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, er trolig Norges mest fornøyde danske i dag.

Avgjørelsen om å beholde Vikingskipsamlingen på Bygdøy kom etter langdrøy strid mellom akademikere, politikere og rikssynsere.

Les også: – Bygdøy best for vikingskipene

– Dårlig tilstand

– Jeg er kjempefornøyd fordi vi fikk en avslutning på 12 års skyttergravskrig om hvor museet skal ligge. Dette betyr også at vi endelig har fått en offisiell anerkjennelse av den dårlige tilstanden på Vikingskipmuseets samlinger, sier Willerslev til Teknisk Ukeblad.

Antropologen Willlerslev arvet lokaliseringsstriden da han tok over som museumsdirektør i fjor høst.

Tidligere var han leder for De etnografiske samlinger ved Moesgård Museum i Århus.1200004665.jpg

Willerslev ser nå frem til at både vikingskipene og de andre gjenstandene i samlingen blir liggende på det planlagte museumskomplekset på Bygdøy, mens Kulturhistorisk museums øvrige samlinger vises på Tullinløkka.

Halvorsen vil bidra

Men én ting er nybygg på Bygdøy. En annen ting er strakstiltak for å hindre at Osebergvogna og andre skatter smuldrer opp grunnet ødeleggende konserveringsmetoder man brukte for hundre år siden.

– Man har ikke nok forskning på hvordan man skal konservere samlingen, sier Willerslev.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttalte i dag at hun vil bidra til finansiering av nødvendige tiltak for å gi samlingen en trygg fremtid.

– Trenger 30 millioner

Willerslev sier at Vikingskipmuseet nå trenger totalt 30 millioner kroner for å ta vare på samlingene på en forsvarlig måte.

– 30 millioner vil dekke både ny forsking på konserveringsmetoder og selve tiltakene for bevaring, sier museumsdirektøren.

– Du snakket med Halvorsen i dag. Har hun lovet deg disse pengene?

– Hun har ikke lovet hele beløpet, men hun har innsett at regjeringen må ta ansvar, og det tolker jeg som at regjeringen vil stille opp, sier Willerslev til Teknisk Ukeblad.

Osebergkopi blir virkelig 

BILDESERIE: Verdens største vikingskip bygges

Les mer om: