BYGG

Trenger 142 milliarder til oppussing

Joachim Seehusen
15. sep. 2008 - 07:02

På oppdrag for Kommunenes Sentralforbund har Multiconsult vurdert data fra 10.000 bygg med til sammen 12 millioner kvadratmeter.

Resultatet viser at det tilstanden er dårlig. I rapporten er det brukt to ambisjonsnivåer.

Ti-årsplan

For det høyeste, som rett og slett er definert som "verdibevarende vedlikehold" krever 142 milliarder kroner fordelt over to femårsperioder. Behovet er da 60 milliarder i første periode og 82 milliarder kroner i andre periode.

For det lavere ambisjonsnivået kreves 94 milliarder kroner, fordelt med 60 milliarder i første periode og 34 milliarder i andre periode.

Utsetter problemet

Konsekvensene av å følge ambisjonsnivå B er at den del tiltak skyves framover i tid og kan dermed forårsake nye følgeskader, forringet estetikk, for dårlig innemiljø, økte energi- og renholdskostnader, heter det i rapporten.

Multiconsult skriver også at med små årlige budsjetter er det umulig å gjennomføre større tiltak som strekker seg over flere år, for foreslår endret politikk fra kommunenes side:

– Det må etableres en vedlikeholdsstrategi med definert akseptnivå og med politisk forankring som grunnlag for vedlikeholdsplanlegging.

– Det må etableres et regime for synliggjøring av arealkostnader ved politiske vedtak, sentral så vel som i den enkelte kommune.

Les også: 128 skoler stengt av Arbeidstilsynet

Kortvarig glede

Det går også frem at tilstanden er noe bedre enn forventet sammenlignet med en tilsvarende rapport fra 2003.

Men de som tror at kommunene er blitt flinkere til å vedlikeholde får en kalddusj i neste setning der det står at det er gjennomført en rekke nybygg og oppgraderinger som følge av nye krav.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.