BYGG

- Trenerer etterforskning

Joachim Seehusen
30. jan. 2008 - 10:46
Vis mer

Det er Samferdselsdepartementet som gjør sitt beste for å trenere saken.

I juli i fjor bestemte ESA at det var grunnlag for å mistenke staten for å ha gitt ulovlige subsidier til Mesta.

Million-tilbakebetaling

Advokatfirmaet Schjødt, som representerer den anonyme klageren, har bedt om innsyn i en rekke dokumenter knyttet til beslutningen om å omdanne produksjonsavdelingen i Statens vegvesen til aksjeselskapet Mesta.

Om ESA finner at det er gitt ulovlig statsstøtte, kan det hende Mesta må betale tilbake i verste fall hundrevis av millioner

Samferdselsepartmentet avlsår innsyn uten å oppgi lovhjemmel, og unnlater rett og slett å besvare henvendelser fra advokatfirmaet.

Trenering

– Vi opplever dette som en trenering av saken fra Samferdselsdepartementet, sier Jan Magne Juuhl-Langseth, ansvarlig advokat hos Schjødt.

– Dette er ikke en opptreden vi er vant til, det er ganske sjelden vi må ta på boksehansker for å få dokumenter. De har brutt loven, hevder Juuhl-Langseth.

Samarbeid

Han har også bedt om innsyn i dokumenter fra Nærings- og handelsdepartementet.

– Derfra har vi fått alt vi har bedt om.



Utsatt

Behandlingen fra Samferdselsdepartementet har allerede ført til at en avgjørelse fra ESA blir utsatt. Partene i saken hadde opprinnelig frist 21. januar for å komme med sine uttalelser til saken. Schjødt har nå fått en måneds utsettelse.

Schjødt har nå klaget Samferdselsdepartmentet inn for Sivilombudsmannen.

– Det er første gang på 12 år vi har måttet gjøre det, sier Juuhl-Langset.

Amund Utne, direktør for konkurranse og statsstøtte hos ESA, sier standard behandlingstid er 18 måneder fra saken er startet. Det betyr at en avgjørelse kan falle sent i år. – Jeg håper vi rekker en avgjørelse i år, sier Utne, som ikke ønsker å kommentere saksbehandlingen fra departementet.

Lover svar

Avdelingsdirektør Ola Brattegard i Samferdselsdepartmentet lover at Schjødt skal få svar ganske snart.

– Noe av problemet skyldes at dette er en generell bestilling som ikke er knyttet til bestemte dokumenter, og det er en uhorvelig stor saksmengde, sier Brattegard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.