KRAFT

Trekker seg etter lobbyglipp

Bedriftsforsamlingen i Troms Krafts leder Tor Zachariassen trekker seg i dag etter iTromsøs avsløringer.
Bedriftsforsamlingen i Troms Krafts leder Tor Zachariassen trekker seg i dag etter iTromsøs avsløringer. Bilde: Scanpix
17. sep. 2010 - 17:04

Ordfører Arild Hausberg, som selv har permisjon fra sin stilling i Troms Kraft, er opprørt over at noen har tatt seg inn på hans kontor og stjålet en bunke dokumenter fra hans pult.

Bunken inneholder en e-postutveksling med seniorrådgiver Jan Erik Larsen i First House som senere ble grunnlag for en avsløring i avisen iTromsø torsdag. Oppslaget involverer en rekke lokale Ap-topper i Tromsø.

«Operasjon Troms»

Her framstår Jan Erik Larsen som arkitekten bak «Operasjon Troms» der en rekke sentrale Ap-politikere i Tromsø med ordføreren, statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet og Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen alle framstår som sentrale aktører.

Målet var å få gjennom sitt forslag til eierskapsmelding i selskapet. Her skal det ikke åpnes for private eiere, men selskapet skal få vide fullmakter til å kunne fusjonere med andre nordnorske kraftselskap.

Trenger kapital

Troms Kraft er en betydelig aktør i det nordnorske kraftmarkedet, og er eid av Tromsø kommune (60 prosent) og Troms fylkeskommune (40 prosent) som de siste ti årene har tatt ut 1,2 milliarder kroner i utbytte. Selskapet har i sommer gjort et kontroversielt kjøp av aksjer i Salten Kraftsamband i Nordland for 2,2 milliarder kroner, og trenger ny kapital.

Troms Kraft har den siste uken måttet tåle et kritisk søkelys som ett av tre selskaper som ga partistøtte til Senterpartiet i 2008. Like etter fikk Troms Kraft konsesjon fra det Sp-styrte departementet til en omstridt vindmøllepark.

Pengene er nå tilbakebetalt, men Stortingets kontroll og konstitusjonskomité ønsker å granske sammenhengen mellom pengegavene og Olje og energidepartementets håndtering av konsesjonssøknader fra selskapene.

Ville betale selv

Det var lokalpolitikeren Tor Zachariassen som i egenskap av leder av bedriftsforsamlingen i Troms kraft engasjerte First House til å drive påvirkning overfor egne partifeller.

Avsløringen av spillet for å overtale partivenner kom dagen før representantskapsmøtet i Tromsø Arbeiderparti torsdag kveld. På det godt besøkte representantskapsmøtet gikk et knapt flertall på 33 mot 28 inn for forslaget som har fått lobbyhjelp.

På møtet innrømmet Tor Zachariassen at han hadde innsett at han nok hadde gått ut over sine fullmakter som leder av bedriftsforsamlingen.

– Jeg har derfor bedt First House om ikke å sende regningen til Troms Kraft, men til meg personlig, sa Zachariassen til representantskapet ifølge Tromsø.

Fredag sendte selskapet ut en pressemelding der det heter at Tor Zachariassen trekker seg med umiddelbar virkning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.