IT

Trekker hele forskriften

PÅ NYTT: Vegdirektoratet måtte begynne arbeidet med regler for graving i veibanen på nytt for at utbygging av superbredbånd ikke skulle stoppe opp.
PÅ NYTT: Vegdirektoratet måtte begynne arbeidet med regler for graving i veibanen på nytt for at utbygging av superbredbånd ikke skulle stoppe opp. Bilde: (illustrasjonsbilde) Mona Sprenger
Espen Zachariassen
24. juni 2010 - 12:01

– Den forskriften som var ute på høring vil ikke bli innført.

Det er den kontante beskjeden fra statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) hos Samferdselsdepartementet, etter at IKT Norge etterlyste tiltak mot regler som bremser regjeringens bredbåndspolitikk.

Les mer her: – Utbygging stopper oppSamarbeid

–Vi oppdaget ganske tidlig hvor problematisk denne saken var. Nå jobber Vegdirektoratet sammen med utbyggere av blant annet bredbånd om en ny forskrift, sier Bartnes til Teknisk Ukeblad.

PRESS: Samferdselsdepartementet og statssekretær Lars Erik Bartnes har lagt press på Vegdirektoratet i arbeidet med ny graveforskift.Press

Mens Vegdirektoratet i sitt opprinnelige utkast tok mest hensyn til kvaliteten på veien, legges det nå politisk press på at partene skal komme frem til regler som ikke krever så omfattende graving at det går utover bredbåndsutbyggingen.Ødelagt

Vegdirektoratets problem har vært at kabel- og rørleggernes graving har ødelagt veiene flere steder.

– Det er ingen tvil om at en del av den gravingen som har skjedd, har forringet kvaliteten på veikroppen, sier statssekretæren.

– Vi må sikre oss at det skjer i langt mindre grad enn før. Jeg føler meg trygg på at partene kommer frem til omforent forslag, sier han.Ny teknologi

Ny teknologi skal bidra til dette.

Fresing av kabelspor noen desimeter ned i veien vil redusere gravebehovet, men har møtte mye skepsis.

Bartnes tror det vil gå lettere etter at Vegdirektoratet for to uker siden fikk en demonstrasjon av metoden.

– I tillegg vil mer kabling langs, og ikke i, veien kreve mindre graving og redusere kostnadene og påvirkning av veikvaliteten, forklarer statsskretæren.

Målet er å ha utkast til en ny forskrift klar i slutten av august.Fornøyd

IKT Norge er tilfreds med sakens utvikling.

– Vi er meget godt fornøyd med at Samferdselsdepartementet viser handlekraft og nå skjærer igjennom. Hadde Vegdirektoratets forslag blitt stående, ville det kunne ha betydd full stopp for den markedsdrevete utbyggingen av bredbånd i Norge, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.