ENERGI

Trege krafttak

STÅR STERKT:Vannkraft er grunnpillaren i norsk kraftforsyning. Bransjen ønsker fortgang i fornyelsen og sier ikke nei takk til støtte på linje med andre fornybare energikilder. ILLUSTRASJONSFOTO: HELGELANDSKRAFT
STÅR STERKT:Vannkraft er grunnpillaren i norsk kraftforsyning. Bransjen ønsker fortgang i fornyelsen og sier ikke nei takk til støtte på linje med andre fornybare energikilder. ILLUSTRASJONSFOTO: HELGELANDSKRAFT Bilde: HELGELANDSKRAFT

I første omgang går regjeringen direkte på forbrukerne for å få oss til å legge om energibruken.

Statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet gjentok regjeringens hovedpunkter for en energiomlegging på EBLs Produksjonsteknisk konferanse i mars:

-Sparing

-Overgang fra bruk av elektrisk kraft til andre energibærere

-Utbygging av ny fornybar energi (dvs. ikke vannkraft eller gasskraft)

- Vi må gjøre oss mindre avhengig av vannkraft, sa Skjelbred til en fullstappet sal av vannkraftrepresentanter. Applausen var da også sped etter innlegget.

Regjeringen har varslet at den vil gjennomgå energiloven med sikte på å sikre kraftforsyningen dersom det skulle komme et nytt kraftunderskudd som i vinter. Men det vil ta tid.

- Først må vi avslutte denne vinteren, sier Skjelbred. Stortingsmeldingen kommer neppe i vårsesjonen.

Regjeringen ser også på flere overføringskabler til utlandet. Både Nederland og Storbritannia er på agendaen. Men størst lit settes til Enova. Etter planen skal støttemidlene som Enova fordeler skaffe Norge 10 TWh ny kraft i form av energisparing og ny fornybar energi.

Altfor tregt

Energibedriftenes Landsforening (EBL) har spilt inn flere forslag til regjeringen som kan bidra til bedre forsyningssikkerhet. Blant dem er betalingsmodeller for at kraftverkene skal ha vann i reserve i magasinene og at myndighetene kjøper opsjoner på kraft i visse perioder. Direktør Axel Collett i EBLs næringspolitiske avdeling sier til TU at den viktigste bøygen er konsesjonspraksisen.

- Det tar altfor lang tid å behandle selv enkle utbyggingssaker. Forvalterne mangler klare politiske innspill om at de skal fremskynde behandlingen, sier han. Dersom den trege praksisen fortsetter, vil EBL jobbe for at det blir en del av kommunevalgkampen. Mange kommuner ønsker en fortgang, mens NVEs kvern maler langsomt.

Collett ønsker også at støtte til ny fornybar energi utvides til å gjelde fornyelse av eksisterende kraftverk. Her ligger et stort potensial.

- Myndighetene må se på forskjellsbehandlingen mellom vind og vann. Vannkraftverkene må betale skatt til kommunene, det slipper vindkraftverkene, sier han.

Produksjonsteknisk konferanse som arrangeres av EBL, er det største arrangementet i kraftbransjen. Rundt 400 var samlet på Gardermoen 11.-12. mars. Det ga de 15 utstillerne valuta for pengene, det var stint av folk rundt dem i pausene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.