Treg sikring av Stortinget

Treg sikring av Stortinget
USIKRET: En time etter bomben smalt 22. juli var det fortsatt ingen synlig sikring rundt Stortinget. Innendørs jobbet folk som vanlig. Bilde: Mona Strande

En time etter terrorbomben i Regjeringskvartalet i Oslo var det fortsatt ikke satt inn noen ekstraordinære tiltak rundt Stortinget.

Først etter nær tre timer ble bygget sperret.

Varslingsproblemer

NRKs reporter og fotograf kom seg inn som vanlig rundt klokken 16 den 22. juli. Etter en time var det fortsatt ikke synlig politisikring rundt stortingsbygget, som heller ikke var evakuert, melder kanalen.

De viser til kilder som sier det skyldes problemer med å varsle og hente inn nok mannskaper. Blant annet skal en beredskapstropp som er trent til å sikre bygg ved terrorangrep, ikke ha blitt kalt inn.

– Ikke totalitært

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt forteller at hovedfokuset i den første fasen var liv og helse og at de kalte inn alt de klarte å kalle inn.

– Vi lever i et demokrati, i et åpent samfunn, og det betyr at man har ressurser tilpasset det. Hadde man hatt ressurser nok til å sette på alle tenkelige gjøremål i initialfasen her, så hadde vi levd i et totalitært samfunn, og det gjør vi altså ikke, sier han.

Fredriksen mener politiet tok høyde for et nytt mulig angrep mot mål i Oslo så snart de hadde fått kontroll på Regjeringskvartalet.

Les flere saker om terrorangrepene på vår temaside.

Les mer om: