OLJE OG GASS

Treg oppstart under hardt press

Mona Strande
26. nov. 2007 - 13:00

StatoilHydro har hatt større problemer enn de hadde håpet på i Hammerfest. Akkurat nå er det en lekkasje i en sjøvannskjøler som har satt anlegget ut av spill i minst to uker framover.

Les om tette ventiler og andre oppstartsproblemer her.

Strenge SFT-krav

Samtidig uttrykker Statens forurensningstilsyn (SFT) misnøye med selskapets redegjørelse om utslipp fra anlegget, og kommer derfor med flere nye krav:

  • Innen fredag 30. november skal StatoilHydros eksterne konsulenter utrede representativiteten til det prøvematerialet og de analysene som er utført, og sende sitt underlag for utslippsberegning til SFT.
  • Innen nyttår skal StatoilHydro ha vurdert om deres miljøovervåking er egnet til å påvise fakkelutslippets nivå og effekter i miljøet, og gjennomføre nødvendige forbedringer av overvåkingsprogrammet. De må også dokumentere at rutiner for sikker varsling om uforutsette hendelser er utarbeidet.
  • Innen 10. januar 2008 skal SFT ha mottatt utslippsberegningene fra konsulentene. Samme dato skal StatoilHydro også kunne dokumentere at de har etablert et system for måling og beregning av utslipp.
  • Innen 1. mars 2008 må StatoilHydro gjennomføre utredningen av mulige tiltak for å redusere utslippene fra fakkelen.

Vil redusere soting

SFT forventer at det i den resterende oppstartsperioden ikke vil fakles like mye som tidligere. I august ble det faklet så mye at hele Hammerfest ble sotlagt.

– Vi har fokus på å redusere bruken av fakkelen, men samtidig er det en sikkerhetsventil vi må ha der for å kunne operere sikkert. Derfor blir vi nødt til å se på om vi kan få ned sotingen de gangene vi må bruke fakkelen, sier pressekontakt Sverre Kojedal ved Hammerfest LNG.

Han er glad for at SFT har konkludert med at utslippene ikke har skadelige helseeffekter for befolkningen i Hammerfest.

– Det er viktig for oss. Når vi driver så tett på et lokalsamfunn som det vi gjør, er vi avhengige av å ha et godt forhold til de som bor der, sier Kojedal.

Flere prosjekter

Han sier at de skal klare alle fristene SFT har satt.

De har igangsatt en studie som skal ta for seg mulighetene for redusert soting ved bruk av fakkelen, og de eksterne konsulentene er i full gang med sine beregninger.

– De jobber allerede med å få frem så nøyaktige tall som mulig, og vil ha det klart rett over nyttår, sier Kojedal.

StatoilHydro har fortsatt ikke satt noen dato for når de forventer full produksjon:

– Vi har fortsatt litt tid å gå på innen de seks til ti månedene vi har fått til oppstarten. Når du gjør ting for første gang tar det tid, men vi håper selvfølgelig å få stabilt høy produksjon så fort som mulig, sier Kojedal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.