DATATELE

Treg innføring av rask mobilteknologi

Mona Strande
13. mars 2007 - 08:03

Store deler av verden har for lengst gått videre fra UMTS (3G) til HSDPA (3,5G). Ifølge GSM Association finnes det på verdensbasis 141 operatører i 65 land med operative HSDPA-nettverk i dag. 63 av disse nettverkene er i Europa, men ingen i Norge.

- Kommer i år

Telenor avslutter utbyggingen av 3G-nettet om noen måneder. Da skal alle steder med flere enn 200 innbyggere, eller 850 tettsteder i landet, ha 3G-tilgang. HSDPA blir det først snakk om når dette arbeidet er fullført.

Telenor har tre aktive piloter for HSDPA. En på Fornebu, og to andre steder i Akershus. De har også begynt testingen hos kunder, men når det nye nettet blir tilgjengelig for allmennheten vil de ikke si noe om.

- Vi ser at HSDPA er neste logiske skritt etter vi er ferdige med UMTS-utbyggingen denne våren. Det kommer snart, men vi vil ikke si noe om hvor vi starter utbygging og når vi gjør det, sier informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor.

Også Netcom er hemmelighetsfulle. De vil ikke offentliggjøre detaljer rundt sitt arbeid med HSDPA av konkurransehensyn, men våger seg likevel på et halvveis-løfte:

- Det testes nå, og vil etter all sannsynlighet komme på markedet iløpet av året, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom.

3G tar tid

Tall fra Elektronikkbransjen viser at det i fjor ble solgt 530.000 3G-telefoner i Norge. Imidlertid er det en liten prosent av disse brukerne som faktisk benytter 3G-tjenester.

- Det tar lang tid å endre på forbrukervanene. Det har vi sett helt siden SMS, så det er ikke overraskende at bruken ikke er større enn den er. 3G-satsingen har ikke vært feilslått, men vi var det selskapet som mente at konsesjonen kom for tidlig, noe utviklingen til nå viser at vi hadde rett i. Man skal passe seg for å lansere innovasjoner for innovasjonens skyld. Videotelefoni, for å ta et eksempel, er ikke attraktivt når lyd og bilde er forsinket, sier Vederhus, Netcom.

Johannessen i Telenor vil ikke spekulere i hvorfor Norge er trege på 3G.

- Men det tar ofte mer tid enn de mest ivrige tror. 3G var en hype i 2000-2001, og skulle være det nye, fantastiske mobilnettet og komme veldig fort. Det er klart det kommer, men hypen er over og har blitt erstattet av en god dose realisme, sier Johannessen.

Modenhet og realisme

Og det er denne realismen han nå også vil ha med seg inn i HSDPA-satsingen.

- Dette har veldig mye med timing å gjøre. Etterspørselen etter 3G begynner å komme nå, og HSDPA har det vært lite snakk om. Før vi introduserer en tjeneste er vi avhengige av å ha nettet som trengs, brukere som vil bruke det, og et godt utvalg av HSDPA-telefoner tilgjengelig fra produsentene. Når alt det er på plass, da kan vi tilby HSDPA, sier Johannessen.

Vederhus i Netcom er enig:

- Vi må lytte til behovet der ute, og ikke forvirre folk med en rekke tjenester som bare blir tatt i bruk av ytterst få superbrukere. Det er fortsatt slik at folk stort sett bruker mobilen til tale og sms. Markedet må være modent, og det er snakk om et samspill mellom leverandørene mobilprodusentene og kundene, sier han.

Steg for steg

Under 3GSM World Congress i Barcelona i februar snakket enkelte utstyrsprodusenter om utviklingen av LTE (Long Term Evolution). Dette mobilnettet vil ha båndbredder opp mot 100 Mbps, og skal kunne være kommersielt tilgjengelig i 2010.

- Når 3G går så tregt, hadde det ikke vært en idé å hoppe over HSDPA for heller å bli blant de første i verden med LTE?

- Nei, vi tar det stegvis, sier Netcoms Øyvind Vederhus, som ikke har hørt om LTE.

- Det blir ikke snakk om å hoppe over en teknologi. Nå jobber vi med HSDPA, og LTE kjenner jeg ikke til, sier Arild Johannessen i Telenor.

- Vi skal lansere tjenester som kundene vil ha, og som vi kan tjene penger på. Det kommer stadig nye teknologier som fungerer bra i laboratoriet, men ikke nødvendigvis i praksis. Vi kan ikke bare slenge oss på alt nytt som kommer opp, legger han til.

Vil ha Norge på banen

På 3GSM snakket Teknisk Ukeblad med Harri Männistö, som er multimediasjef for Nokias N-serie. Han er overrasket over at Norge har mistet sin plass i førersetet.

- Norge har ligget langt foran andre land når det gjelder å ta i bruk nye mobiltjenester helt siden SMS ble introdusert. Vi forventer at dere kommer på banen igjen veldig snart, sier Männistö.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.