NETTARKIV

Treffsikker snakkemaskin

Hugo Ryvik
22. mai 2002 - 14:01

Som mye brukt foreleser liker Gotaas å spissformulere seg. I fjor sto han fram på riksdekkende TV og etterlyste reservebestemødre for barn som flytter langt fra sine virkelige besteforeldre. Han fyrer også gjerne løs på ting mange oppfatter som etablerte sannheter. Rett som det er råker han en innertier. Treffsikker er han også på skytebanen, hvor han skyter hull i blinker med pistol når han en sjelden gang får tid.

- Noe av det fine med skytingen er at det er en rendyrket konsentrasjonssport. Jeg kan ikke tenke på noe annet mens jeg skyter. Dessuten er det et miljø hvor det aldri prates om noen ting som har med jobben å gjøre, sier han.

Til Trondheim

Sverre Gotaas ble født i Oslo i 1960. Bare et halvt år etter fødselen tok foreldrene ham med til Trondheim fordi de skulle studere der. 22 år senere fullførte han en utdannelse i teknisk kybernetikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Valget av teknologi som yrkesvei var vel nærmest en motreaksjon på mine foreldres yrke. Begge var historie- og språklærere. De to brødrene mine ble også sivilingeniører, sier Gotaas.

Etter utdanningen jobbet han som forsker ved NTNU og Sintef. Der deltok han i utviklingen av prosesstyresystemet AIM for Kongsberg Albatross - et system som er tatt i bruk av blant annet Leca, Nycomed, Norske Skog, Kronos Titan og flere oljeplattformer i Nordsjøen. I 1986 begynte han som utviklingsingeniør ved Kongsberg Albatross.

- Jeg ble vel nærmest med som bruksanvisning for AIM, sier Gotaas. Selvironi er ingen mangelvare der i gården.

Gjenbruk

Siden har han blitt boende i Kongsberg. Kongsberg Albatross ble med tiden til Kongsberg Simrad, og i 1998 ble Gotaas forfremmet til teknologidirektør for selskapet. I år 2000 avanserte han videre til teknologidirektør for Kongsberg Maritime. Det innebærer at han tilbringer mesteparten av arbeidstiden i Horten. I jobben er han mest opptatt av teknologi- og kompetanseoverføring, samt rekruttering og utvikling av mennesker.

- Som teknologidirektør er jeg en spørsmålsgenerator. Arbeidet går i stor grad ut på å bygge nettverk og sørge for gjenbruk av kunnskap og teknologi mellom de forskjellige avdelingene. Hvis vi skal holde bedriften i verdensklasse, må vi sørge for at vi ikke gjør de samme tingene flere ganger.

Aktiv foreningsmann

Gotaas har trimmet snakketøyet flittig i foreningssammenheng, først og fremst i Norsk forening for automatisering (NFA). Der har han vært både styreleder og styremedlem og er en av ti medlemmer i et ekspertpanel foreningen opprettet i 2001. Hans innsats for å få fram betydningen automatisering og industriell IT har for verdiskapingen i norske bedrifter, ble i april belønnet med NFAs ærespris.

Sverre Gotaas og hans kone valgte i fjor å gå hver sin vei videre i livet. Han tilbringer likevel mesteparten av fritiden med sine tre aktive barn i alderen fire til elleve år. Med årene har taletrangen blitt noe redusert, men han mener det fortsatt er et stykke igjen til han når sitt eget ideal, som er å ha to ører og bare én munn.

- De som kjenner meg fra noen år tilbake, syns likevel jeg er blitt veldig tyst og nesten ikke er til å kjenne igjen, sier Sverre Gotaas.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.