OLJE OG GASS

Treffer oljebrønner bedre

INGEN LETTE BRØNNER: I framtiden vil brønnene på norsk sokkel legges i stadig mer kompliserte geologiske formasjoner for å hente ut olje og gass. Det krever god tilbakemelding til de som styrer boret slik at brønnen blir lagt i de mest produktive oljesonene.
INGEN LETTE BRØNNER: I framtiden vil brønnene på norsk sokkel legges i stadig mer kompliserte geologiske formasjoner for å hente ut olje og gass. Det krever god tilbakemelding til de som styrer boret slik at brønnen blir lagt i de mest produktive oljesonene. Bilde: Ill Sperry Drilling Services

I samarbeid med Sperry Drilling Services, et datterselskap av Halliburton, brukte Hydro (nå StatoilHydro) boreverktøyet InSite ADR (Azimutal Deep Resistivity Sensor) for å plassere brønnene i de mest produktive delene av reservoaret.

Dette verktøyet føler på motstanden i de forskjellige geologiske lagene mens det bores.

Styrer boret

Loggingen av data har normalt blitt gjort i etterkant av boringen for å kartlegge de geologiske formasjonene i brønnen. Med det nye verktøyet kan informasjonen brukes til å styre boret og dermed brønnbanen under selve boreoperasjonen, i de ønskede geologiske lagene.

Sjefsgeolog i StatoilHydro med ansvar for boringene på Oseberg–feltet, Rolf Smedal, sier at bruk av InSite ADR ga bedre beslutningsgrunnlag under boringen slik at brønnene ble bedre plassert i de geologiske lagene.

– Vi kunne gå gjennom de mest produktive sandsonene og unngå potensielt ustabile formasjoner, sier han.

Betyr mye

Smedal mener at dette verktøyet eller tilsvarende teknologi vil bety mye for StatoilHydro når det skal bores nye brønner i vanskelige reservoarer.

– Dette kan bidra til gode produktive brønner i framtiden, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.