Tre gründerpriser for ny lufteventil

TRIPPELVINNERE: Securo, ved Eivind Elnan (t.v) og Geir Jensen vant Midt-Norge Take Off, Venture Cup Trøndelag og ett av to Startstøtte-stipender. (Bilde: Thor Nielsen)
MILJØTEKNOLOGI: AluDemag ble nummer to i Venture Cup Trøndelag. Selskapet består av Kjersti Aass (t.v.) og Katrine Høiback. (Bilde: Thor Nielsen)
STARTSTØTTE: ChapDrive fikk StartStøtte-stipend. Fra venstre Ole Gunnar Dahlhaug, Bård Brandåstrø, Jan Biti, Per Olav Haarberg og Åsmund Furuseth. (Bilde: Geir Otto Johansen / NTNU Info)
EFFEKTIV SHIPPING: Route99 tok tredjeplassen under Venture Cup Trøndelag. Fra venstre Konrad Fagertun, Erik Nikolai Stavseth og Halvor Gregusson. (Bilde: Thor Nielsen)

Kveldens store vinner ble Securo, som har utviklet en brannsikker lufteventil. Gründerteamet gikk til topps i konkurransene Midt-Norge Take Off, Venture Cup Trøndelag og SpareBank 1 StartStøtte.

Globalt marked

- Produktet gir nye muligheter innenfor områder av stor forretningsmessig og samfunnsmessig betydning, det har stort potensial for vekst og lønnsomhet i et globalt marked og teamet bak selskapet preges av entusiasme og ambisjoner, het det blant annet i StartStøtte-juryens begrunnelse.

Teamet bak Securo har sin kjerne i daglig leder Eivind Elnan (32) fra Steinkjer og Geir Jensen (56) fra Trondheim. De har fått hjelp fra studenter ved NTNU og høgskolene i Nord- og Sør-Trøndelag til å kommersialisere produktet.

Ventilen slipper gjennom luft, samtidig som den umiddelbart kan hindre gjennomtrenging av flammer, varme og gnister. Teknologien bygger på en kombinasjon av flere kjente teknikker for å hindre brannspredning, og er patentert over hele verden.

Billigere vannkraft

ChapDrive fikk også førstepremie i StartStøtte-konkurransen, hvor det er to vinnere som hver får 500.000 kroner.

ChapDrive har utviklet en hydraulisk kraftoverføring til bruk i vindturbiner, som vil redusere kostnadene ved å produsere energi fra vindkraft. Også denne teknologien er patentert, og skal nå testes ut i en vindmølle på Fosen.

Bak ChapDrive står professor Peter Chapple, førsteamanuensis Ole Gunnar Dalhaug, Per Olav Haarberg, Bård Brandåstrø, Jan Biti og daglig leder Åsmund Furuseth.

Shipping og miljø

I Venture Cup kom AluDemag på andreplass, for å ha utviklet en ny teknologi for fjerning av uønskede metaller i aluminiumssmelte.

AluDemag har patentert teknologien, og har som mål å ha gjenvinningsverk over hele verden som kunder.

På tredjeplass i Venture Cup kom Route 99, som har laget et dataprogram som lover opptil 30 prosent økt fortjeneste for rederiene, ved å effektivisere driften av shippingflåter.

Vil skape arbeidsplasser

Alle priser ble utdelt under nyskapingsfesten ”Innovator 07” som i år ble arrangert for andre gang hos NTNU i Trondheim. I alt 35 ideer konkurrerte om nesten 1,4 mill. kroner i prispenger. Vinnerne ble kåret under et stort sceneshow i NTNUs største auditorium, med 400 tilskuere tilstede.

NTNUs Senter for entreprenørskap står bak Midt-Norge Take Off, og står for gjennomføringen av Venture Cup Midt-Norge/NTNU. ”Innovator 07” og StartStøtte-konkurransen er kommet i stand som følge av et partnerskap som er inngått mellom NTNU og SpareBank 1 Midt-Norge. Målet er å skape flere arbeidsplasser og mer forretning av ideer som kommer fra forskningsmiljøene og næringslivet.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå