NYHETER

Tre fergesamband på anbud i nord

Troms fylkestrafikk har lyst ut drift av tre fergesamband. Det viktigste av dem går mellom Revsnes og Flesnes i Kvæfjord kommune. De som vi drive dette, må gi pris innen 31. mars.

MF "Hålogaland" ved kai på Flesnes på vestsiden av Gullesfjorden i Kværfjord. De som vil drive sambandet Revsnes-Flenes om tre år, må gi anbud innen utgangen av mars. (Foto:  Norsk Skipsfartsforum)
MF "Hålogaland" ved kai på Flesnes på vestsiden av Gullesfjorden i Kværfjord. De som vil drive sambandet Revsnes-Flenes om tre år, må gi anbud innen utgangen av mars. (Foto:  Norsk Skipsfartsforum)
5. jan. 2016 - 08:19

De andre to sambandene drives bare om sommeren. Det ene går mellom Andenes på Andøya og Gryllefjord på Senja, det andre mellom Botnhamn på Senja og Brensholmen på Kvaløya.

For disse to går anbudsfristen ut 12. februar. Det er anledning til å gi pris på bare ett av sambandene, hvis man ønsker det.

Når drift av fergesamband lyses ut, er det vanligvis for mange år, men ikke denne gangen. Kontrakten for Revsnes-Flenes skal bare gjelde i to år med opsjon på inntil to år til. De to andre kontraktene gjelder bare i 2016 med opsjon på en sommersesong til. Årsaken er usikkerhet om framtida.

 

Mindre til kollektivtrafikk

- Vi ønsker å ha lengre kontrakter enn dette, men nå er det planer om å legge inn flere fergesamband i en pakke. Da kan ikke et rederi ha kontrakt på drift av Revsnes-Flenes i mange år framover.

- Når det gjelder sommerfergene, er vi usikker på hvor lenge de kan gå. Fylkeskommunene i Troms og Nordland har fått beskjed om at rammene for tilskudd til kollektivtrafikk vil bli mindre i årene framover, sier Frode Stefanussen. Han er leder for innkjøp av kontrakter i Troms fylkestrafikk.

- Kontrakten for Revsnes-Flenes begynner ikke å gjelde før 1. januar 2019. Hvorfor lyses den ut så tidlig?

- Det er etter ønske fra rederiene. De vil ha lengst mulig tid til å anskaffe ferge, sier sier Stefanussen.

 

23 millioner i året

De neste tre årene er det Fjord 1 som har kontrakten for Revsnes-Flenes. Den begynte å gjelde allerede 1. januar 2011. Torghatten Nord er underleverandør for Fjord 1. MF "Hålogaland" betjener sambandet, som får et årlig tilskudd på 23 millioner kroner av fylkeskommunen.

Sommerfergene skal drives i perioden 28. april - 4. september. De ble opprettet først og fremst for å betjene turister, men benyttes også i stor grad av lokalbefolkningen.

Sambandet mellom mellom Andenes og Gryllefjord krysser grensen mellom Nordland og Troms. Hittil har det vært administrert fra Nordland. Nå tar Troms over. De to fylkeskommunene deler utgiftene likt.

Troms fylkestrafikk er et selskap som eies av fylkeskommunen. Det administrerer og driver kollektivtrafikken med buss og båt innenfor Troms og til nabofylkene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.