IT

Tre bønner til teleoperatørene

Ericsson ber operatørene forberede seg på at smarttelefoner vil  belaste telenettene voldsomt.

Bilde: orv

- Jeg har tre budskap til teleoperatørene og de er viktige, sier sjefen for mobilt bredbånd i Ericsson, Mats Norin.

- Smarttelefonenes utbredelse skjer nå i et voldsomt tempo og det må de forholde seg til. Dessuten må de sørge for at det skjer på en lønnsom måte, ellers får de det vanskelig. Og de bør tilstrebe og være best i klassen. Det er de som kan tilby gode nettverk i årene fremover som vil få flest nye kunder og bli minst plaget med bortfall av gamle. Bare se på situasjonen i USA hvor AT&T har et mye bedre nettverk og knuser konkurrenten Sprint.

tu.no har tidligere skrevet om hvordan smarttelefoner lager trøbbel i mobilnettet.

Eksplosjon i startfasen

Norin peker på at vi bare så vidt har begynt på den eksplosive utviklingen som virkelig vi belaste telenettverkene.

På verdensbasis er bare 10 prosent av mobiltelefonene som er i bruk smarttelefoner, men det endrer seg raskt.

I fjor ble det solgt nesten fem hundre millioner smarttelefoner. I år vil salget øke til 650 millioner.

Og det dreier seg ikke bare dyre høyendetelefoner lenger. Nå kommer det en flom av billige modeller som presser de tradisjonelle telefonene.

Men selv om de er billige, har de gode nettverksegenskaper og krever mye av teleoperatørene.

Tester alt

For å unngå at smarttelefoner ikke blir et for stort problem har Ericsson har et etablert et eget smarttelefonlaboratorium.

- Vi tester alle smarttelefoner som kommer på markedet, med alle varianter av operativsystemene vi bruker og med flest mulig apper. På den måten kan vi danne oss et bilde av hvordan de oppfører seg på nettverket og vi observerer overraskende store forskjeller.

- Noen modeller og konfigurasjoner belaster nettverkene mye mer enn andre. I slike tilfelle gir vi tilbakemeldinger til produsentene så de kan forbedre produktene sine.

-Og så gir vi råd til teleoperatørene hva de kan gjøre for å designe nettverkene slik at de blir mer robuste, og gir kundene en bedre opplevelse. For eksempel hvordan de kan mellomlagre informasjon så nært brukene som mulig. Det er et vell av muligheter til å optimalisere nettverkene bare vi baserer oss på god informasjon. Gjør teleoperatørene tingene sine riktig påvirker det til og med batterilevetiden til telefonene i positiv retning.

Trenger mer av alt

For å løse den trafikkveksten som kommer sier Norin vi må ha mer av alt. Vi må ha mer teknologi, mer frekvensområde og det må fortetning til. Flere store og små basestasjoner.

- Vi klarer dagens utfordringer med 3G og vi kan ta morgendagens med LTE, men vi trenger mer på sikt. Da må det fortetning til, og flere og bredere frekvensområder, sier han.

Ericsson tror såkalt Carrier grade WiFi er noe av det som trengs for å fylle behovene. Små basestasjoner på kontorer og kjøpesentre vil ha både 3G og LTE, men også WiFi, og de vil flytte brukerne sømløst frem og tilbake der det er kapasitet.

Dette er en billig og veldig effektiv måte å avlaste de store utendørs basestasjonene. Og det må til. De kommer til å få nok å gjøre, sier Norin.

Les også:

Små lapper gjør smarttelefonen smartere

Billigere å bruke mobil i utlandet

Nå blir hyttenettet raskere  

Dette nettverkskortet forsyner hele The Gathering

 

Les mer om: