ARBEIDSLIV

Tre av tre mulige

23. nov. 2000 - 13:48

Mange spekulerte i Aker Verdals framtid. Men som det eneste verkstedet som er spesialisert på bygging av stålunderstell i Norge, har de vunnet tre ut av tre mulige kontrakter i høst. Det er ikke bare lottogevinster som går til Verdalen.Tirsdag 31. oktober virker de store, røde hallene på fabrikktomta i Verdal nesten truende der de står stumme og uten liv. Uvirksomme kraner gaper mot himmelen, og ugraset har fått gro i fred ei stund. Ved inngangen til Aker er flagget er heist til topps. Denne dagen feires at bedriften fikk kontrakten på understellet til Graneplattformen. – Med Grane-kontrakten blir vi fullt beskjeftiget fra sommeren neste år og et år framover. Vi kan holde hjulene i sving i en periode som ellers ville sett veldig mørk ut, sier prosjektleder Geir Skårstad ved Aker Verdal Stålunderstell. Kontrakten til Grane er på størrelse med de to største kontraktene Aker Verdal noensinne har hatt: Oseberg B og Brage. Det er et åttebens understell.

– I perioder trenger vi folk fra andre deler av bedriften. En god del er tverrfaglige ansatte fra andre enheter kan få jobb hos oss, påpeker Skårstad.

På egne ben

Kontrakten til Grane blir 27. stålunderstell fra bedriften, og det sjette den leverer til Norsk Hydro. Stålunderstell er ifølge administrerende direktør Bjørnar Skjevik Aker Verdals viktigste satsingsområde de nærmeste årene. Mulighetene dette markedet har bedriften tro på.

– Vi har opplevd at markedet svinger, men de senere åra har vi hatt store kontrakter på stålunderstell. Stort sett har vi produsert et par understell av varierende størrelse samtidig. Noen har vært nede i 2000 tonn, det største 18.5 tusen tonn. Vi tror markedet er stabilt. Det blir kanskje ikke de helt store kontraktene, men en god del små.

Reduserer

Markedsutsiktene er ikke like lystig for alle ved Aker Verdal. Direktør Torleif Gram i Aker Offshore Partner har sagt at det aldri mer skal bygges moduler i Verdal. Dette arbeidet skal overlates til Aker Stord.

– Rør og utrustning er ikke godt sysselsatt. Vi sliter, og må redusere kapasiteten permanent på rørsida, sier Egil Lutdal som leder forretningsområdet Rør og utrustning ved Aker Verdal. Jobben hans ansatte skal utføre i Grane-prosjektet, er bare småtterier sammenlignet med det forrige store oppdraget, prosessmodulen til Oseberg gass. Om lag en million arbeidstimer gikk med til å bygge kolossen på 45 m x 25 m x 24 m og totalt 8.000 tonn stål. Den var ferdig for halvannet år siden.

– Etterpå ble det tomt her, sier Lutdal.

Vekk fra Verdal

Anlegget er fortsatt nesten tomt. Lutdal har bare en drøy håndfull mann i arbeid. Når jobben på understellet til Grane tar til, utgjør det bare noen skarve tusentalls timer for staben hans. Første del av neste år ser ikke så lovende ut, men Lutdal mener det er muligheter på andre markeder.

– Vi har mange som reiser ut på oppdrag i Nordsjøen og jobber med prosess, tanker, separatorer og slike ting. Operatører har oppdrag i Norge og Nordsjøen, mens det er et marked utenlands for prosjektledelse, mener Lutdal. Forretningsområdet er delt i fire: Piping, Utstyr, Testing og enheten Konsulentvirksomhet og utleie av operatører.

– Vi har hatt operatører i Nordsjøen i mange år, mens konsulentdelen ble starta i år fordi vi fikk ledig kapasitet, forklarer Lutdal. Av de 175 ansatte er mellom 65 og 100 til enhver tid på reise, anslår han. Markedet utenlands ser bra ut, og han sier det er vanskelig å skaffe mange nok folk til Aserbadsjan. Sjøl om mange ansatte vil gjerne reise, blir det samla likevel ikke nok arbeid til alle.

– Totalt sett blir vi noen færre neste år. Vi må kanskje redusere med femti ansatte, tror Lutdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.