KRAFT

Tre av fire sier ja til vindmøller på land

FÅ NEGATIVE: Kun 2 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de har et svært negativt inntrykk av vindkraft på land.
FÅ NEGATIVE: Kun 2 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de har et svært negativt inntrykk av vindkraft på land. Bilde: Colourbox.com
11. juni 2010 - 08:22

En ny undersøkelse viser at tre av fire nordmenn er positive til utbygging av vindmøller på land.

Kun 2 prosent av de spurte i undersøkelsen, som TNS Gallup legger fram fredag, sier at de har et svært negativt inntrykk av vindkraft på land, skriver Dagsavisen.

Økt aksept ved utbygging

Undersøkelsen er gjort på oppdrag av det statlige foretaket Enova, som skal fremme miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge. Enovas sjef for vindkraft, Espen Borgir Christophersen, sier de mest positive reaksjonene kommer fra kommuner som har bygd ut vindkraft.

– Innbyggere i områder hvor det planlegges vindkraft har lavere aksept for slik utbygging. I kommunene som har bygget ut vindmølleparker øker aksepten fordi man ser ringvirkningene blant annet i form av flere arbeidsplasser, sier Christophersen til Dagsavisen.

Mange sier også at synet av vindmøllene gir en god følelse fordi de blir et symbol på ren energi, legger han til.

Snart 2 TWh per år

I år produseres kun om lag 1,1 TWh, noe som tilsvarer én til to prosent av det norske kraftbehovet. Den totale norske kraftproduksjonen er på om lag 120 terrawattimer.

Det er i dag 200 vindmøller i Norge. Ytterligere seks større vindparker er under bygging, med støtte fra Enova. Når disse er i ferdigstilt i 2012 vil norsk vindkraftproduksjon være på om lag 2 TWh per år

For at norske vindparker skal være lønnsomme må strømprisen være på om lag 55 øre per kilowattime (kWh). I dag ligger strømprisen på rundt 35 øre per kWh, og Enova gir dermed 20 øre i støtte per kWh. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.