IKT

Transport blir intelligent

DEMO: - Ved hjelp av konseptbilen Think Open kan vi demonstrere prosjektidéer og nye muligheter i praksis, sier prosjektleder hos Telenor FoU, Elin Melby. I bakgrunnen konserndirektør Berit Svendsen, Telenor og teknisk direktør Egil Mollestad, Think Nordic (halvt skjult). Foto: Finn Halvorsen
DEMO: - Ved hjelp av konseptbilen Think Open kan vi demonstrere prosjektidéer og nye muligheter i praksis, sier prosjektleder hos Telenor FoU, Elin Melby. I bakgrunnen konserndirektør Berit Svendsen, Telenor og teknisk direktør Egil Mollestad, Think Nordic (halvt skjult). Foto: Finn Halvorsen

Telenor har satt kommunikasjonsløsninger for transport høyere opp på agendaen.

Denne ukas PR-jippo med el-bilprodusenten Think er ledd i et større FOU-prosjekt.

Samarbeidet med Think foregår i regi av forskningsprosjektet "Intelligente transportsystemer" (ITS) med Elin Melby som prosjektleder.

- ITS er et område med store muligheter, som foreløpig er lite utnyttet i Norge. FoU-prosjektet tar utgangspunkt i brukernes behov og teknologiske muligheter innen transportsektoren i et perspektiv fra to til fem år frem i tid, sier Melby.

Reiseplanlegger

Prosjektet vil i første rekke rette oppmerksomheten mot brukergrupper som privatreisende med bil og offentlig transport.

Hensikten er å utvikle løsninger for å øke trafikksikkerheten, redusere forurensningen, spare tid og penger, samt øke reiseopplevelsen for den enkelte. Stikkord er reiseplanlegging, bildeling, navigasjon, dynamisk trafikkinformasjon, turistinformasjon, samt underholdning.

Markedsrettet

- ITS er ett av Telenor FoUs satsingsområder, samtidig som det også har en sentral plass i EUs 6. rammeprogram, sier Berit Svendsen, konserndirektør teknologi i Telenor.

Hun er svært opptatt av å få forskningsideene kommersialisert.

- Vi må få til en markedsdrevet innovasjon. I dette arbeidet ønsker vi å samarbeide med andre aktører i markedet for å skape nye tjenester. Konseptbilen fra Think er ett slikt eksempel. Den gir oss et spennende utgangspunkt for å prøve ut og demonstrere nye tjenester innen transportsektoren, sier Svendsen.

Telenor FoU og Think Nordic AS har inngått en samarbeidsavtale om å utvikle fremtidens kommunikasjonsløsninger for biler. Som ledd i dette har Think levert en konseptbil, en cabrioletutgave av den norske el-bilen, til bruk i Telenors forskningslaboratorium på Fornebu.

Demonstrasjonsbilen har fått navnet Think Open og skal benyttes i forbindelse med testing og demonstrasjon av nye kommunikasjonstjenester innen privat og offentlig transport.

- Vår målsetning er å produsere el-biler. I tillegg vil Think Nordic bidra til å utvikle fremtidige transportløsninger der Think inngår som en del av et større system. I denne sammenheng er det viktig og spennende for oss å gå inn i dette samarbeidet med Telenor, Norges største teknologibedrift, sier teknisk direktør Egil Mollestad i Think Nordic.

Han skynder seg å tilføye: - For de som måtte spekulere i det; avtalen indikerer på ingen måte at Telenor har planer om å gå inn på eiersiden i Think.

Telenor-direktør Berit Svendsen trekker også frem andre samarbeidspartnere i Norge, som NRK, Ericsson og Compaq, samt en rekke internasjonale bedrifter og forskningsinstitusjoner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.