NYHETER_BYGG

Transparent BI-bygg

Per Olav Berg
1. mars 2004 - 00:00

Arkitekt Niels Torp har tegnet det som skal bli Nydalens mest spektakulære bygg, ifølge byggherren.

Fra august 2005 skal 8000 studenter ved BI Handelshøyskolen myldre rundt på området.

Avantor har etablert en egen byggherreorganisasjon for å gjennomføre prosjektet til flere milliarder kroner på hjørnet av Sandakerveien og Nydalsveien i Oslo.

Akkurat hvor mange milliarder det er snakk om vil ikke prosjektdirektør Fredrik W. Baumann i Nydalen Campus AS ut med overfor Teknisk Ukeblad. Han hevder imidlertid at de sparer betydelige summer på en byggherrestyrt entrepriseform.

Bygget er utvilsomt stort og komplekst med sine 95.000 kvadratmeter iberegnet 720 parkeringsplasser i to plan under bakken.

Det er en halv kilometers spasertur rundt bygget, som har grunnflate på 15.000 kvm. Reguleringsplanen tilsa tre bygninger på arealet. Niels Torp har tegnet fire bygninger under samme tak bundet sammen av store glassgater.

BI skal leie tre av bygningene, med 50 000 kvadratmenter til sammen. I det fjerde bygget kommer 3000 kvadratmeter med forretninger og mindre leietagere i de øvrige 20.000. I hele byggekomplekset blir det til sammen 4000 kvadratmeter med ulike bespisningstilbud, kiosker og kafeer. Tradisjonelle kantineløsninger kommer ikke studentene til å møte her.

Under bygget er det felles kjeller, med en underetasje og parkeringsarealene. Over bakkenivå får de fire byggene seks etasjer i tillegg til en kantine på taket som en ekstra 7. etasje.

- Vi har kort byggetid og prosjektet utvikles etter hvert som vi bygger. Vi har god kontroll med økonomi og fremdrift med den entrepriseformen vi har valgt, sier Baumann.

Spektakulært

Nydalen Campus blir preget av mye glass, og en helt unik skrå kobberkledt fasade mot Sandakerveien. Niels Torp og hans team av arkitekter har satset på å skape et gjennomsiktig bygg, med transparente fasader slik at det synes at det skjer noe der inne, med 8000 studenter vrimlende rundt.

Gjennom glassfasadene stikker det ut bokser i "varme materialer" som tre og fargepatinert kobber både her og der, for å skape liv. For å trykke det omfangsrike bygget ned, er det lagt på en utenforhengende stålkonstruksjon som arkitektonisk grep de to øverste etasjene. Valg av kostbare materialer og arkitektens mange virkemidler vil etter Baumanns mening gjøre dette til Nydalens mest spektakulære bygg.

Valg av konstruksjon på et så innholdsrikt bygg, med parkeringsarealer, klasserom, kontorer, auditorier og et lærings- og ressurssenter på toppen, ble vurdert nøye.

Det endte med kraftige betongsøyler, med 7,2 meter eller 14,40 meters avstand. I hovedsak er det plasstøpt betong under bakken og tradisjonell prefabrikert betong over, med stål og 400 mm hulldekker.

I hele bygget er etasjene 3,9 meter høye for å gi full fleksibilitet og mulighet til å ha klasserom over alt.

Fra plan to blir det direkte adkomst til plan fem med rulletrapp opp gjennom det store atriet midt mellom de fire byggene.

Ventilasjonen i bygget blir et komfortsystem basert på luft. Ventilasjon og lys styres med sensorer etter "smart house"-teknologien.

Interiørmessig er det jobbet mye med fargekoder. Med forholdsvis enkle midler skal bygget gjøres spennende også innvendig. Gulvene i 1. etasje blir slipt betong, ellers i etasjene varierer det med noe flis, industriparkett, og kombinasjon av tepper og hardt belegg.Aktivitetene samles

BI samler alle sine virksomheter i Osloregionen i Nydalen. Det gjelder undergraduate-, graduate- og executive-utdanningene, som nå er lokalisert på Schous plass, BI Senter for lederutdanning på Ekeberg og BI Sandvika Graduate School og BI Nettstudier, BI Senter for finansutdanning, BI Forsikringsakademiet og BI Det norske Shippingakademi.

BIs visjon er å være en ledende forskningsbasert handelshøyskole i Europa med livslang læring som grunntanke. En forutsetning for samlingen er at det kan etableres fleksible lokaler med gode bygningsmessige løsninger både teknisk og arkitektonisk.

En brukergruppe på 70 personer i BI er engasjert med å finne de beste løsninger for lærlingsmiljø, arbeidsmiljø, IKT-løsninger, tekniske løsninger og design.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.