ARBEIDSLIV

Trangere tider

14. sep. 2001 - 01:58

Statistisk Sentralbyrå (SSB) la nylig frem optimistiske tall som spår en kraftig vekst i norsk økonomi for 2002 og 2003. Det er spesielt sterk vekst i investeringer i fastlands-Norge med 4,6 prosent som skal sørge for at nedgangstidene snur.Norge kommer ikke til å bli påvirket i særlig grad av nedgangstider i verden for øvrig, spår SSB.Mon det.Teknisk Ukeblad gir en av de beste indikasjonene på tilstanden i norsk økonomi, gjennom stilling ledig annonser for rundt 80 prosent av alle ingeniørstillinger her i vårt furete og værbitte land.

TUs styrke som indikator kontra de aller fleste andre økonomiske kriterier, er at TU kan gi indikasjoner på aktiviteten god tid i forveien.Ingeniører ansettes vanligvis på grunn av økt aktivitet i bedriftene, i form av nye investeringer for å utvide virksomheten eller for å bedre konkurranseevnen. Ingeniørarbeidet som skal til for å planlegge nye produksjonslinjer eller endre produksjonsprosesser, må gjøres i forkant av selve det fysiske arbeidet. Gjerne et halvt til ett år.

Å ansette kvalifisert personell til å utføre prosjekterings- og planleggingsarbeidet tar tid, kanskje inntil et halvt år. Dermed gir stillingsannonsene i TU en svært god indikasjon på hva som planlegges av aktiviteter og investeringer i Norge, gjerne med et perspektiv på nærmere to år.Og dersom vi skal tro på stillingsmarkedet, er det ingen grunn til overoptimisme. De siste to årene har stillingsmarkedet vært flatt, mens det nå er en synkende tendens. Alt tyder på at vi er påvirket av en internasjonal konjunkturnedgang. Få investorer og bedriftseiere ønsker å utvide virksomhetene i Norge.Derfor maner vi fortsatt til forsiktighet. Investeringslysten er ikke overveldes stor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.