Spilltech Trashtrawl

Trålen samlet 114 sprøyter fra Akerselva på to uker. Nå skal utviklerne bygge plattform for å rydde havbunnen

Oljevernselskap satser på plastoppsamling.

Søppeloppsamleren i Oslo er basert på oljevernteknologi.
Søppeloppsamleren i Oslo er basert på oljevernteknologi. (Foto: Spilltech)

Oljevernselskap satser på plastoppsamling.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Siden i fjor høst har oljevernselskapet Spilltech hatt en søppeloppsamler stående i Akerselva ved Vaterlandsparken, et av de mest belastede stedene i Oslo. Oppsamleren kalles TrashTrawl og er basert på teknologi som ble utviklet for oljevern.

To lenser formet som en stor v står passivt i elva og samler søppel som kommer flytende. Lensene fungerer som en trakt der søppelet til slutt havner i et nett som tømmes av kommunens ansatte. Poenget er at lensene skal samle søppel på en enkel måte samtidig som det skal være mulig å bruke elven til blant annet padling.

I løpet av to uker samlet lensene fire sekker med søppel, og de vanligste søppelartiklene var brukte og nye sprøyter. I løpet av de to ukene samlet lensene 114 sprøyter. De nest vanligste artiklene var plastflasker (65) og snusbokser (46), ifølge en opptelling fra selskapet.

Trond Lindheim, daglig leder i Spilltech, sier oppsamleren har fungert bra siden oppstarten. Foruten en periode med mye blader i elva, har den vært i kontinuerlig drift. Han ble overrasket over at det var så mange sprøyter i elva.

– Absolutt. Vi er jo ikke fra Oslo og så vant til denne problematikken, sier han.

Les også

Havrenseplattform

Søppelet samles i et nett. Foto: Spilltech

Neste prosjekt for selskapet er å utvikle en teknologi for å samle søppel fra havbunnen i havnebassenget. Planen er å ha en fungerende prototyp i sjøen inneværende år, og utviklerne har fått tilsagn om en tredjedel av midlene til å finansiere prosjektet fra Bymiljøetaten i Oslo.

– Vi er helt i startfasen, men det kommer til å bli en plattform med dynamisk posisjonering som ligger i overflaten, og redskaper for å rydde bunnen. Det er viktig at vi ikke skal virvle opp havbunnen mens vi holder på, sier Lindheim til TU.

Han vil ikke si noe om hvilken teknologi de skal bruke for å samle inn søppelet på havbunnen før de har undersøkt om teknologien kan patenteres.

For å samle større søppelartikler som ikke havner på havbunnen eller samles opp i elva, har kommunen bestilt en arbeidsbåt.

Trått i oljevernbransjen

Som TU har skrevet før, har markedet for oljevernutstyr flatet ut, og flere av selskapene som produserer har gått sammen for å utvikle nye markeder, blant annet søppeloppsamling. I november i fjor etablerte en rekke selskaper klyngen Nosca Clean Oceans med hovedbase i Bergen. Spilltech er medlem av klyngen.

I Bergen har klyngen fått i oppdrag å sette opp lenser for å hindre plast i havet. Der er ikke sprøyter hovedproblemet, men plastlunter fra sprengningen i forbindelse med byggingen av Bybanen.

Les også

Vil at plast skal bli dyrere

I tillegg til søppeloppsamling, satser klyngen blant annet på å bruke lenser som algesperrer for turistnæringen og havbruk. Målet er at det etter hvert skal bli lønnsomt.

– Vi har ikke satt et omsetningsmål for plastområdet vårt ennå. Foreløpig finnes det ikke noe kommersielt marked for dette, men vi mener å etter hvert kunne produsere disse løsningene i industriell skala. Et av problemene er at jomfruplast som lages direkte fra petroleumsprodukter, er for billig. Hvis plasten skal gjenvinnes i stor skala, må det bli et marked for gjenvunnet plast. Det betyr at den må kunne konkurrere med jomfruplast, og det er håper vi politikerne kan bidra til, sa klyngeleder Eirik Langeland til TU i november i fjor.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå