Tråkker i stykker transmittere

– Folk bruker transmittere som trinn på en stige, og står på dem. Det er ikke få transmittere som har endt sine dager under en skosåle.

Krohne trykk- og nivåskolen, Johnny Østvang forklarer bruken av radar for noen av deltakerne.
Krohne trykk- og nivåskolen, Johnny Østvang forklarer bruken av radar for noen av deltakerne.
20. mai 2016 - 07:00

Slik startet Johnny Østvang det første kurset som skal bidra til at brukere av nivåmålere skal få større forståelse for sterke og svake sider ved de forskjellige alternativene. Den forståelsen er ikke alltid til stede.

Siden 1998 har Krohne og Johnny Østvang arrangert Flow-skolen. Nå utvider de tilbudet, den første Trykk- og nivåskolen ble holdt i Moss i mars.

– Nivå er vanskeligere enn flow, vi skal kjøre nivåskolen i mange år, og ber om tilbakemelding. Jeg kunne gjort dette både enklere og mer komplisert, jeg vil høre hva dere synes, sa Østvang.

Les: Profilintervju med Johnny Østvang

En transmitter er ingen stige

– Vet dere hva som er den vanligste årsaken til at transmittere ryker?
De 30 deltakerne funderte litt, et og annet forslag kom opp.

– Det er at folk bruker den som trinn på en stige, og står på dem. Det er ikke få transmittere som har endt side dager under en skosåle. Derfor er det viktig å finne en plassering som ikke gjør det naturlig å bruke dem til stigetrinn.

Behovet for et slikt kurs er der. Service­avdelingen hos Krohne har en lang liste over feil og mangler, det er litt som gode ideer og oppfinnelser: når man hører om dem er det så åpenbart. Men likevel: feilene blir gjentatt, igjen og igjen. Krohne har i lang tid holdt egne bedritsinterne kurs for de største kundene, som Statoil, og etterspørselen er økende. Dette første åpne kurset ble fulltegnet omtrent samtidig som det ble åpnet for påmelding. Over sommeren er to til planlagt, et i Bergen og et i Trondheim.

Prosessforståelsen viktig

Deltakerne får en gjennomgang av de vanligste målemetodene, deres sterke og svake sider. Uansett hva som skal måles understreket kurslederen at god prosessforståelse måtte ligge i bunn for valget.

– Ja, prosessforståelse er den store fallgruben.

Sammen med denne er det også viktig å ha korrekt informasjon om hva som skal måles. Densitet eller egenvekt er helt sentralt, likeså trykk, temperatur, fuktighet og om disse forholdene kan tenkes å variere. Det er ikke få ganger leverandørene får forespørsler uten at slike viktige opplysninger er oppgitt.

Les også: Målefeilene som gjentas

Innpakning gir varmgang

Med økende grad av digitalisering kommer også nye feilkilder inn, og Johnny Østvang hadde klare advarsler mot overdreven innpakning.

– Det er en trend der instrumentering i større og større grad blir pakket inn. Men elektronikk bør aldri pakkes inn, det blir for varmt og elektronikken blir ødelagt. Vær også nøye med å montere transmitteren borte fra føleren når det er vibrasjoner, advarte Østvang.

Forsatt er det utbredt med god gammeldags peiling, med stav eller med rep. Det finnes hele veien fra korsiloer til bensintanker. Fordelene er åpenbare, det er billig og det er enkelt. Men nøyaktigheten er dårlig og datainnsamlingen er fraværende.

Radar vokser mest

Målemetoden med sterkes vekst er radar. Den har lenge vært ganske kostbar, blant annet fordi radar gi mye data som må prosesseres. Nå er det blitt rimeligere, og prisene går ned.

– For måling av tørrstoff ser det nå ut som om ultalyd blir utkonkurrert av radar på grunn av prisfallet. Ultralyd er enkelt og prisgunstig, men også svært ømfindtlig for fukt og kondens. Ultalyd takler heller ikke skum.

Radar finnes i flere varianter, det kan være en kontinuerlig bølgeradar, en kontinuerlig eller en guided wave radar. Typisk levetid på en radar ligger mellom 20 og 30 år, noen lever lenger. Det avgjørende for å få gode målinger er korrekt plassering og valg av antenne.

Velg riktig antenne

Radaren skal aldri plasseres i sentrum av tanken som skal måles. Det vil gi dobbel refleksjon.

– Den beste plasseringen er 1/7 av tankens lengde, målt fra veggen, fortalte Østvang.
Han gjorde også et poeng av at signalene sendes ikke ut i form av en sirkel, men mer som en banan. Det betyr at utstålingen ikke er symmetrisk, og om det er hindringer i tanken som gir uønsket refleksjon kan det ofte løses ved å dreie radaren.

– En dråpeantenne gir mest konsentrert stråling og den egner seg også god der det er fukt. Ellers er det viktig å kjenne den dielektriske kontansten til det som skal måles. Lav konstant krever en stor antenne mens for medier med høy dielektrisk kontstant gir en liten antenne de beste resultatene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.