KRAFT

Trafotrøbbel i Svartisen

UTE: Fjorden ved Svartisen kraftverk gjøres isfri med et bobleanlegg som blander ferskvann og saltvann. Nå er det ingen produksjon.
UTE: Fjorden ved Svartisen kraftverk gjøres isfri med et bobleanlegg som blander ferskvann og saltvann. Nå er det ingen produksjon. Bilde: Øyvind Lie
Mona Sprenger
24. feb. 2011 - 16:54

– Det er feil på hovedtransformatoren til det største av aggregatene på 350 MW. For å reparere den feilen, må vi demontere trafoen og sende den til et verksted. Den vil derfor være ute til 1. juni, forteller Statkrafts pressetalsmann for Nord-Norge, Bjørnar Olsen.

Les også: Boblebad ved Svartisen

– Trist

Han understreker at dette ikke er hyllevare.

– Det er trist. Det er ingenting vi kan gjøre med dette.

Statkraft har heller ikke lyktes i å starte opp det nye aggregatet på 250 MW i kraftverket. Under oppstart i desember oppdaget Statkraft at en løs metalldel hadde gjort skade på statoren i aggregatet. Derfor utsatte Statkraft prøvedriften til mars og ordinær drift til juni.

– Vi har meldt inn 1. juni til Nord Pool på begge aggregatene.Følger nøye med

Statnett melder at de nå følger nøye med på forsyningssituasjonen i nord:

– Det er et viktig kraftverk som er ute og vi følger veldig godt med. Vi vurderer situasjonen løpende, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

– Akkurat nå er det minus 26 grader her. Det er mange kuldegrader og østlig vind, så vi har nok med å holde varmen, forteller Statkrafts Bjørnar Olsen.Ikke bekymret

Senioranalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft er ikke bekymret for forsyningssikkerheten i dette området:

– Svartisen ligger i et område med litt overskudd. Når dette kraftverket er ute, inndras dette overskuddet. Situasjonen vil ikke bli kritisk her. Situasjonen er mer kritisk i Sør-Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ny Svartisen-utsettelse

Svartisen tre måneder forsinket

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.