KOMMUNIKASJONSLØSNINGER

Trafikkonstablene

Bruk av virtuelle nettverk og «multicast»-teknologi holder trafikken under kontroll.

Ved hjelp av virtuelle nettverk (VLAN) og ”multicasting”, kan nettverket bli både sikrere og mer effektivt.
Ved hjelp av virtuelle nettverk (VLAN) og ”multicasting”, kan nettverket bli både sikrere og mer effektivt. Bilde: Istockphoto
30. mars 2013 - 06:12
Vis mer

Tekst: Per André Horpen, Goodtech Products

Når systemer fra forskjellige leverandører spiller på samme nettverk, vil det være hyggelig å kunne skille trafikken. Slik kan man hindre at feil på ett system berører andre systemer.

Hvis for eksempel «video over IP» og adgangskontroll er på samme nettverk, kan et IP-kamera som feiler begynne å sende ut store mengder videodata på nettverket. Det fører til at hele nettverket går tregere, og resulterer i at adgangskontrollsystemet begynner å lugge.

Virtuelle nettverk 

Ved hjelp av VLAN (Viritual Local Area Network) kan nettverkene skilles logisk. Halvparten av portene på en svitsj kan for eksempel konfigureres til IP-kameraer, de andre til adgangskontrollsystemet. Ved å bruke VLAN stoppes all form for kommunikasjon mellom systemene.

Det er også mulig å konfigurere VLAN slik at for eksempel en server blir medlem av flere VLANs, slik at den kan samle inn data fra begge systemer, men at systemene fortsatt er atskilt. VLAN er en funksjon som kan ta litt tid å implementere, men det bidrar til å skille trafikken, uten å ha flere fysisk, atskilte nettverk.

Grupper av mottakere 

«Internet Group Management Protocol», IGMP, er på mange måter nettverkets trafikkonstabel. Her konfigureres regler for hvem som kommuniserer med hvem. Mens unicast-trafikk er én til én og «broadcasting» er én til alle, er multicast én til noen. Ved for eksempel «Voice over IP», er IGMP en protokoll som gjør det mulig for nettverket å ha en gruppe brukere som vil motta en videostrøm fra ett gitt kamera. Å ha en gruppe mottakere for video, gjør at kameraet bare sender ut en datastrøm, og nettverket distribuerer dette til de brukere som har bedt om det, og stopper å sende videoen til de brukerne som ikke lengre ønsker å motta dataene. 

IGMP brukes også når det sendes feltbusser over Ethernet, for å sikre at alle feltbussnodene får alle pakkene på bussnettverket. 

Trafikkreduksjon

Protokollen sparer nettverket for en betraktelig mengde trafikk ved «multicasting». Hvis nettverket ikke støtter multicasting, vil multicast som for eksempel videostrømmer vil bli broadcastet på nettet, som da fører til at alle noder som er koblet til nettverket, vil motta den. Dette gir en unødvendig belastning både på selve nettverket, og også på sluttnoder. 

Det er viktig å merke seg at for at multicasting skal virke, trengs både IGMP-støtte på svitsjene og noe som kalles en «IGMP-querier». Det er IGMP-querieren som forvalter de ulike gruppene for de forskjellige multicast, og forteller resten av nettverket hvilke mottakere som vil ha de forskjellige multicastene. Men de fleste svitsjer som støtter IGMP, har også muligheten til å fungere som IGMP-querier.   

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.