DOKTORGRADER

Trafikkmålinger i InternettTrafikkmålinger i Internett er viktige både for kunder, tjenesteleverandører og de som er ansvarlige for drift av nettet.

Dette inkluderer administrasjon av nett, planlegging og drift, tjenestedifferensiering, taksering, utvikling av nye protokoller og applikasjoner, trafikkmodellering, og validering av tjenestenivåavtaler. Avhandlingen tar for seg noen viktige problemstillinger ved ytelsesmålinger i pakkesvitsjede nett, særlig i IP-nett, som Internett er ett eksempel på.

Systematisk innsamling av måledata krever at en måleplattform utvikles og etableres. Viken drøfter fundamentale egenskaper ved en plattform for ytelsesmåling. Videre presenterer han et formelt rammeverk for presis definisjon av målestørrelser og metoder. Han har evaluert ulike målemetoder med sikte på å finne en metode som best mulig beskriver nettets ytelsesegenskapene uten i vesentlig grad å påvirke systemet det måles på i vesentlig grad.

Avhandlingen har tittelen «Performance measurements in packet-switched networks: Application to IP networks / Ytelsesmålinger i pakkesvitsjede nett: Anvendelse på IP nett». Arbeidet er utført ved Institutt for telematikk, NTNU, med professor Peder J. Emstad som veileder.

Brynjar Åge Viken er sivilingeniør (1994) fra Fakultet for elektro- og datateknikk, Norges tekniske høgskole. Han er ansatt som forsker i Telenor.

Doktoravhandlingen er innlevert til forsvar for graden dr.ing. Disputas: 14. januar.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.