NETTARKIV

Trådløst redning for Petter Dass

Espen Zachariassen
10. juni 2008 - 14:54

Wimax

Worldwide Interoperability for Microwave Access

- en telekomteknologi for formidling av trådløse data over store avstander.

Petter Dass-museet

Åpnet høsten 2007 som museum om dikterpresten Petter Dass (1647 - 1707) på Alstahaug prestegård, Alstahaug kommune i Nordland.

Nordland fylkeskommunes kulturhistoriske Tusenårssted der ny tid møter gammel i form av digital historieformidling via flatskjermer og internettsider.

Tegnet av Snøhetta og var med i finalerunden til Statens byggeskikkpris, som gikk til det nye operabygget, tegnet av samme arkitektfirma.

Trådløs høyhastighets linje i form av wimax fra nabokommunen 11 kilometer unna på den andre siden av fjorden kan bli løsningen for museet, som mangler både bredbånd og mobildekning.

I TU nr. 20 kunne du lese om det nye museet, som skal formidle og forske i historien om dikterpresten Petter Dass. De ansatte er avhengige av internett for å forske og formidle informasjon over internett, men formidlingslederen må gjøre mye av arbeidet hjemme fordi en midlertidig nettilkobling er for ustabil og en fastlinje er for dyrt.

Forbud

Mellom 15.000 og 20.000 besøkende ventes hvert år, med den første sommersesongen like om hjørnet. Gjestene er imidlertid avhengig av abonnement fra Netcom for å få dekning på mobiltelefonene sine. Årsaken er at Forsvaret ikke tillater Telenor å sette opp en basestasjon i det eneste området som egner seg for å gi akseptabel dekning.

Nå kan bredbåndsproblemet nærme seg en løsning. Kraftselskapene i regionen har anlagt en fiberkabel i havet fra Narvik til Trondheim gjennom selskapet Kysttele. Ingen budsjetterte med tilkobling til denne kabelen under prosjekteringen av museet.

Venter

Nabokommunen Herøy jobber med å finansiere ilandføring av fiber. Hvis det kommer i orden, er planen å spre trådløst bredbånd med wimax-teknologi.

– Planene er å få til en utbygging i løpet av året, men det gjenstår fremdeles en del arbeid før dette kan realiseres. En avklaring ventes i løpet av måneden, sier IKT-konsulent Svein Lundestad i Herøy kommune.

Stabil

Signalene fra denne wimax-stasjonen vil også Petter Dass-museet kunne fange opp. Dermed vil institusjonen få stabile nettlinjer og kunne ta i bruk IP-telefonsystenet som resten av virksomheten Helgelandsmuseet benyttes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.