IKT

Trådløst overalt

Det formelig putrer i California der de fleste nystartede selskapene for mobilteknologi og anvendelser ligger.

Mandag åpnet den ledende mobilmessen i USA arrangert av CTIA (Cellular Telecommunications Industry Association) med rekordmange utstillere og konferansedeltagere.

Mobiltelefon er et av de få områder der amerikanerne erkjenner at de ligger et godt stykke bak Europa og enda lenger bak Japan. Dagens mobiltelefonbruk i USA ligger etter andre vestlige land, blant annet fordi de har åtte ulike standarder.

Mens Europa samlet seg om GSM og fikk en kjempe-boom har amerikanerne standarder som TDMA, CDMA, PCS og flere andre. Operatørene har ikke vært villige til å gi slipp på sin egen standard. Høye priser, et innfløkt takstsystem og manglende samarbeid mellom operatørene har heller ikke gjort mobiltelefonen til allemannseie.

I Europa har standarden WAP, som også har støtte og er blitt utviklet i USA, fått stor utbredelse blant operatørene, om publikum ikke har tatt den i bruk i samme grad. De tilsvarende tjenestene tilbys i deler av USA, men bruken er foreløpig beskjeden og tanken om et landsomfattende nett er nærmest utenkelig.

Enda lenger er spranget til Japan der folk flest bare er knyttet til internett via mobiltelefonen og ikke den faste PCen som i USA og Europa.

I-mode-systemet som tilsvarer neste generasjons mobiltelefon i Europa, har allerede vært i gang i over et år. Den gjør at mobiltelefonen alltid er tilknyttet telenettet, det er ingen ventetid. Alle mobiltelefonene har fargeskjerm. De europeiske og amerikanske mobiltelefonene er uselgelige, de har for dårlig skjerm og er altfor store.

Den største operatøren NTT DoCoMo har 13 millioner abonnenter og venter å nå 17 millioner ved årsskiftet. Det bemerkelsesverdige er at den største bruken av I-modetelefonen er underholdning og spill. Inntektene strømmer inn til NTT DoCoMo. Spesielt det siste har satt fart i den tekniske og forretningsmessige utviklingen av mobile løsninger i USA.

De amerikanske selskapene – og investorene bak dem – satser på de neste generasjonene mobiltelefoner. Først GPRS (eller tilsvarende i amerikansk standard) og deretter 3G (tredje generasjon) mobiltelefoni med så stor overføringskapasitet at mobiltelefonen kan ta i mot video.

Antall utstillere på CTIA Wireless IT 2000 har økt med 50 prosent siden i fjor og passert 200.All utstillingsplass i Santa Clara Conventions Center ved San Jose er leid ut, med mange på venteliste. Her alle de store som Nokia, Ericsson, Motorola, Qualcomm, Microsoft, Lucent Technologies, Nortel Networks, Cisco. Over 200 journalister dekker begivenheten . Tilstrømningen har blitt større enn arrangørene hadde forventet. Det tyter folk langt ut i korridorene under innledningsforedragene og seminarene. Selve utstillingen åpner først på tirsdag.

Les mer om: