NYHETSBREV

Trådløst i vinden

De som jobber med automasjon må ta større ansvar for sikkerhet enn det de til nå har gjort.

21. juni 2015 - 18:06
Vis mer

– Ethernetbaserte systemer tar mer og mer over innen automasjon. Ethernet gjør trådløst enkelt, sa Morten Aanonli på NFA-seminaret Feltbus og nettverkskommunikasjon i mars.

I kontorverdenen har Ethernet nå praktisk talt 100 prosent markedsandel. Aanonli ser nå at utviklingen går i samme retning innen automasjon.

Les: Tingenes internett passerer syv milliarder

Trend mot trådløst

Ifølge Aanonli er det også en klar trend mot økt bruk av trådløst i automasjonsverdenen. Han pekte på at det da ikke er nødvendig med sleperinger på roterende utstyr. For ting som beveger seg frem og tilbake slipper man problemet med slitte kabler, det blir mindre behov for kabelbruer. Håndholdt utstyr til overvåking kan brukes og det er i dag ikke uvanlig at PLS-er har webserver.

– Men, det er en mengde standarder og det er en utfordring at det ikke finnes én teknologi som passer over alt.

Les om: Mangel på sengeplass driver frem trådløse systemer

Morten Aanonli ser at Ethernet blir vanligere­. Er det først Ethernet blir det enklere å innføre trådløst, som nå er en trend innen automasjon.
Morten Aanonli ser at Ethernet blir vanligere­. Er det først Ethernet blir det enklere å innføre trådløst, som nå er en trend innen automasjon.

Ikke lenger guttestreker

Sikkerhet er også en utfordring når man tar trådløse systemer i bruk. I dag må automasjonsfolk ta større ansvar for IT-sikkerhet enn de til nå har gjort.

– Det er ikke først og fremst guttestreker lenger når noen forsøker å komme inn på anlegget, advarte Aanonli.

Han trakk frem Stucnet som eksempel, som satte en femdel av Irans nukleære sentrifuger ut av spill. Ormen ble først identifisert i 2010, og den angrep først og fremst Siemens industrielle kontrollsystemer.

Trusselinformasjon

For sikkerhet anbefalte Aanonli å følge med på nettsiden https://ics-cert.us-cert.gov/. Det er en offisiell nettside til Department of Homeland Security i USA. Forkortelsen står for The Industrial Control System cyber Emergency Response Team (ICS-CERT)

Nettsiden inneholder oversikter over trusler og advarsler, det er anbefalinger om god praksis og mengder av nyttig informasjon for dem som har ansvaret for IT-sikkerhet.

Les: Store digitale forskjeller i EU

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.