NYHETSBREV

Trådløst i vinden

De som jobber med automasjon må ta større ansvar for sikkerhet enn det de til nå har gjort.

21. juni 2015 - 18:06

Ethernet

Ethernet ble først utviklet for datamaskiner som skulle dele en koaksialkabel som kommunikasjonsmedium. Ethernet ble opprinnelig utviklet av i 1973–1974 og var inspirert av ALOHAnet, som Robert Mecalfe tok sin doktorgrad i. I patentsøknadene som Xerox leverte i 1975 var Metcalfe, sammen med David Boggs, Chuck Thacker og Butler ført opp som oppfinnere.

Ethernet ble første gang lansert som et kommersielt produkt i 1980 og første gang standardisert i IEEE 802.3 i 1983. Da var det etablert et samarbeid mellom Xerox, 3COM og Intel om Ethernet.

Det første standardiseringsarbeidet viste seg vanskelig, og IEEE-gruppen med ansvaret ble raskt splittet. Det var først da Siemens kom på banen i 1981 og fikk Ethernet anerkjent som en europeisk standard, ECMA TC24, basert på utkastet til IEEE 802 at «seieren» var sikret.

På verdensbasis var det i 2010 estimert at Ethernet representerte en omsetning på 16 milliarder amerikanske dollar.

Kilde: Wikipedia

– Ethernetbaserte systemer tar mer og mer over innen automasjon. Ethernet gjør trådløst enkelt, sa Morten Aanonli på NFA-seminaret Feltbus og nettverkskommunikasjon i mars.

I kontorverdenen har Ethernet nå praktisk talt 100 prosent markedsandel. Aanonli ser nå at utviklingen går i samme retning innen automasjon.

Les: Tingenes internett passerer syv milliarder

Trend mot trådløst

Ifølge Aanonli er det også en klar trend mot økt bruk av trådløst i automasjonsverdenen. Han pekte på at det da ikke er nødvendig med sleperinger på roterende utstyr. For ting som beveger seg frem og tilbake slipper man problemet med slitte kabler, det blir mindre behov for kabelbruer. Håndholdt utstyr til overvåking kan brukes og det er i dag ikke uvanlig at PLS-er har webserver.

– Men, det er en mengde standarder og det er en utfordring at det ikke finnes én teknologi som passer over alt.

Les om: Mangel på sengeplass driver frem trådløse systemer

Morten Aanonli ser at Ethernet blir vanligere­. Er det først Ethernet blir det enklere å innføre trådløst, som nå er en trend innen automasjon.
Morten Aanonli ser at Ethernet blir vanligere­. Er det først Ethernet blir det enklere å innføre trådløst, som nå er en trend innen automasjon.

Ikke lenger guttestreker

Sikkerhet er også en utfordring når man tar trådløse systemer i bruk. I dag må automasjonsfolk ta større ansvar for IT-sikkerhet enn de til nå har gjort.

– Det er ikke først og fremst guttestreker lenger når noen forsøker å komme inn på anlegget, advarte Aanonli.

Han trakk frem Stucnet som eksempel, som satte en femdel av Irans nukleære sentrifuger ut av spill. Ormen ble først identifisert i 2010, og den angrep først og fremst Siemens industrielle kontrollsystemer.

Trusselinformasjon

For sikkerhet anbefalte Aanonli å følge med på nettsiden https://ics-cert.us-cert.gov/. Det er en offisiell nettside til Department of Homeland Security i USA. Forkortelsen står for The Industrial Control System cyber Emergency Response Team (ICS-CERT)

Nettsiden inneholder oversikter over trusler og advarsler, det er anbefalinger om god praksis og mengder av nyttig informasjon for dem som har ansvaret for IT-sikkerhet.

Les: Store digitale forskjeller i EU

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.