IKT

Trådløst i mange varianter

Intels visjon er at alle apparater med innebygget prosessor også samtidig skal være utstyrt med radiokommunikasjonsmuligheter.

Man skal ikke være avhengig av å kjøpe ekstra innstikkskort med tilhørende installasjonsprosedyrer og diverse fingertrøbbel.

Fremtidens kommunikasjonskort skal være smarte. Brukeren skal ikke lenger bekymre seg om WLAN og standardbetegnelser som 802.11 a eller b eller g, eller om det er GSM, GPRS, UMTS eller andre bokstavkombinasjoner bak mobiltelefonnettene.

Eksplosjon

Ifølge dataanalyseselskapet IDC vil antall såkalte hotspots øke til over 140.000 innen 2007. Vi snakker om steder der brukere av bærbare PC-er eller PDA-er kan få trådløs tilgang til internett, som flyplasser, hoteller eller bensinstasjoner.

Neste skritt er å koble disse nettene sammen slik at brukerne kan bevege seg fra et nett til et annet uten å miste forbindelsen. Wimax-standarden (802.16a) er utviklet med henblikk på dette.

Intel mener at denne standarden på sikt vil kunne erstatte ulike DSL-teknologier og kabel-TV-modem og sørge for den siste bredbåndsforbindelse frem til abonnentene. Wimax vil også brukes til å koble ulike surfesoner sammen.

Smarte antenner

Intel ser for seg at radiokretsenes egenskaper må kunne programmeres etter behov. Bare på den måten vil det være mulig å unngå strømsluk og varmgang dersom apparatet skal kunne foreta en dynamisk tilpasning til flere typer nettalternativer.

Samarbeidsorganisasjonen Software Defined Radio Forum, der Intel og et hundretall andre bedrifter er medlemmer, jobber med dette som mål.

Takket være moderne kretsteknologi og høy regnekapasitet også i bærbare apparater, åpner det seg nye løsningsmuligheter.

Ett eksempel er såkalte MIMO-antenner (Multiple Input - Multiple Output) hvor flere antenner i sendere og mottagere arbeider parallelt for å øke rekkevidde og båndbredde.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.