IT

Trådløst bynett til Norge

Det Tromsø-baserte selskapet Pronea vil i samarbeid med The Cloud bygge trådløst bynett i 10 norske byer - blant annet Tromsø.
Det Tromsø-baserte selskapet Pronea vil i samarbeid med The Cloud bygge trådløst bynett i 10 norske byer - blant annet Tromsø. Bilde: Richardsen, Tor
Stein Jarle Olsen
29. juni 2009 - 10:17

Selskapene The Cloud og Pronea offentliggjør i dag planene om å bygge ut heldekkende trådløse bredbåndsnett i 10 norske byer.

Historie

Hastigheten skal være ”opptil 10 ganger raskere enn med 3G”, altså snakker vi sannsynligvis maksimalt 3-4 Mbit\sek.

– Vi føler vi er med å skrive historie når vi sammen med The Cloud sørger for å bringe Norge i tet innen trådløs bredbånd. Mens 3G mobilnett vil dekke hele landet vil våre trådløse bynett være billigere og bedre, men også helt nødvendig for å håndtere den voksende datatrafikken i byene, sier Trond Arne Kongsli, administrende direktør i Pronea, i en pressemelding.

Pronea er eid av kraftselskapet Troms Kraft.

Fleksibelt

I tillegg til internett-tilgang vil bynettene gi andre aktører mulighet til å tilby tjenester innad i nettet – for eksempel turistkontorer, teletjenesteleverandører, medieselskaper, hoteller og trafikknutepunkter.

Allerede har The Cloud Telenor, Tele2, McDonalds, Norlandia hoteller og Hemsedal SkiStar Resort på kundelisten.

Begynner i høst

Oslo-nettet skal bygges ut først, og første fase vil skje i løpet av høsten 2009.

Deretter følger de andre byene på lista - Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes og Drammen.

Planlagt ferdigstillelse er i 2012, og Motorola er valgt som utstyrsleverandør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.