DATATELE

Trådløse Trondheim åpnes

Bilde: Espen Leirset

Trådløse Trondheim var opprinnelig et forsknings- og utviklingsprosjekt initiert av NTNU.

Etter hvert er det kommet flere aktører med. Det er dannet et eget aksjeselskap, Trådløse Trondheim AS, som skal drive utviklingen videre.

Eierne i aksjeselskapet er NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og SpareBank 1 Midt-Norge. Ytterligere to eiere vil trolig komme til i løpet av et par uker. Styreleder er Arne Sølvberg, og Thomas Jelle er ansatt som daglig leder.Ikke for alle

Foreløpig er det bare studenter og ansatte ved NTNU, elever og ansatte i den videregående skolen i Trondheim og ansatte i Trondheim kommune og Trondheim fylkeskommune som vil nye godt av tjenesten. De kan logge seg på gratis.

- Men meningen er at alle Trondheims innbyggere skal få tilgang til tjenesten. Vi er for tiden i forhandlinger med flere aktuelle teleoperatører for å få dette til. Vi håper å kunne ha et tilbud til alle innen jul, sier Jelle.

Koster litt...

For disse blir tjenesten dog ikke gratis. Hvor mye det vil koste er av hengig av hva slags avtale Trådløse Trondheim får til med operatøren(e).

Foreløpig er det investert ca fem millioner kroner og installert ca 100 aksesspunkter. I løpet av den neste måneden vil nettet bygges ut for ytterligere tre millioner.Planlegger neste fase

- Det er det vi har midler til så langt. Men vi er i ferd med å forberede neste utbyggingsfase. Da vil det være aktuelt å gå over fra dagens WLAN-teknologi til WiMax-teknologi. Da vil vi forhåpentligvis kunne dekke hele Trondheim, sier Jelle.

Hvordan dette skal finansieres er foreløpig ikke klart. I San Fransisco har Google tilbudt seg å bygge et trådløst nett gratis. Trondheims svar på Google, Fast, er utfordret, men har foreløpig ikke bitt på.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.