NYHETER_BYGG

Trådløs vindusalarm

DESIGN: Den nye alarmsensoren er blitt mindre og har fått ny design i forhold til demoversjonen som ble presentert for to år siden.
DESIGN: Den nye alarmsensoren er blitt mindre og har fått ny design i forhold til demoversjonen som ble presentert for to år siden.Bilde: VINN Design

En lokal Petter Smart hos NorDan fikk for noen år siden ideen om en trådløs alarmsensor som varsler allerede før tyven er inne i huset.

De tok kontakt med Vestfold Engineering, et selskap i EMG-gruppen, og allerede for et par år siden hadde de en demonstrasjonsmodell klar.Ting tar tid

Veien frem mot et markedsferdig produkt, og ikke minst etablering av en markedsorganisasjon, har imidlertid vist seg å være lengre enn man hadde tenkt seg i starten. Men i april i år etablerte NorDan og EMG-gruppen selskapet AlSense AS, hvor daglig leder Tor Espnes foreløpig er eneste ansatte.

– Produktet er nå patentert i Norge, EU og USA. Vi har inngått flere leverandøravtaler med kunder og partnere, sier Espnes. Han vil foreløpig ikke ut med navnet på kundene. – Men den første bestillingen er i boks, sier han.

Første leveranse skal ut i første kvartal neste år. Alt i alt regner Espnes med at de vil selge10.000 enheter i løpet av 2006. Produksjonen foregår hos Norautron AS i Horten, et annet selskap i EMG-gruppen.Forbedret versjon

Espnes forteller at tiden også er brukt til å finpusse teknologien i produktet. Prinsippene er de samme som før. Hele konseptet bygger på et utstrakt samarbeid mellom ulike norske teknologimiljøer som Rogalandsforskning, Sintef, Chipcon, Sensonor og VINN Design.

– Produktet er noe mindre en demoversjonen, men samtidig ikke mindre enn at den synes fra utsiden av vinduet. Tyvene skal vite hva de står overfor. Det er også lagt inn ytterligere en sensor i den produksjonsklare enheten. Og ikke minst viktig, batterikapasiteten er vesentlig forbedret til fem år, sier Espnes.Selektive sensorer

De avanserte sensorene registrerer påvirkninger over et meget stort frekvensområde. Ved hjelp av innprogrammerte gjenkjennelsesalgoritmer for ulike typer hendelser kan alarmen skille mellom forsiktig banking på ruten, om det er en ball som treffer eller om det er tyv som forsøker å skjære seg gjennom glasset eller lirke ut vinduet etter å ha skrudd ut festelistene.

Uansett hva årsaken måtte være, blir beskjed sendt trådløst med GSM-signaler til sentralenheten i huset. Den registrerer også fra hvilken sensor alarmen kommer dersom det er et større bygg med mange sensorer.

Dersom lure tyver forsøker seg med radiojamming, er alarmen også forberedt på dette og varsler øyeblikkelig.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.