IKT

Trådløs ventetid på stasjonen

Finn Halvorsen
24. mars 2006 - 07:41

Bakgrunnen er en avtale mellom The Cloud og BaneTele om installasjon av trådløst lokalnett (WLAN).

Ambisjonen er at alle landets 400 stasjoner etter hvert skal få samme tilbud, de fleste forhåpentlig i løpet av 2006.

Sjekk rutetabellen

Trådløssonene kommer kanskje best til sin rett mens man venter på et tog - av ulike grunner. Da kan du gå inn på for eksempel www.tu.no/sudoku, eller sjekke rutetidene på www.nsb.no

- Vi er glade over å kunne støtte en tung aktør som The Cloud med vårt bredbåndsnett, sier Matthias Peter, administrerende direktør i BaneTele.

Offentlig sted

Antallet bærbare datamaskiner øker kraftig samtidig som det nå kommer flere nye mobiltelefoner, spillkonsoller og andre produkter som er forberedt for WLAN-teknologi. I takt med dette øker behovet for Internett på offentlige steder, særlig blant reisende.

- Derfor er de store jernbanestasjonene et naturlig startpunkt for utrulling av trådløst Internett på offentlige steder i Norge, sier Peter.

Naturlig sted

Det offentlige arealet i og ved stasjonsbygningene forvaltes av Jernbaneverket, som ser positivt på at togstasjonene blir oppgradert slik at de reisende kan koble seg til Internett med hjelp av bærbar PC eller lignende ved opphold på stasjonene.

- Dette er en naturlig utvikling. I dag er trådløst Internett like naturlig kommunikasjonsmiddel som toget, sier Jan Gjeraldstveit, faglig IKT-leder i Jernbaneverket.Europas største

The Cloud, som er Europas største operatør av offentlige surfesoner, ble etablert i Storbritannia i 2002, tilbyr WLAN på nærmere 7 500 steder i Storbritannia, Sverige og Tyskland. Nå blir Norge det fjerde markedet.

The Cloud har ambisjoner om å vokse raskt og bli en stor aktør også i Norge.

Nøytral part

The Cloud samarbeider blant annet med British Telecom, O2 og Vodafone, men også selskaper som Skype og Nintendo er med i nettet for å tilby tjenester.

Den grunnleggende tanken er å fungere som et mellomledd og la flere operatører og tjenesteleverandører dele på samme nettverk, noe som legger til rette for en konkurransenøytral situasjon som er gunstig for brukerne.

Dette veide tungt da BaneTele valgte å samarbeide med The Cloud.Månedlig trafikkdobling

I Sverige er hittil 46 jernbanestasjoner blitt utstyrt med Internett.

Nå pågår utbyggingen på 20 svenske stasjoner til, og Roald Sandén, nordisk sjef i The Clouds, konstaterer at trafikken i The Clouds svenske nett øker raskt.

- Forretningsreisende var de første til å se verdien av å for eksempel sjekke e-post, sende dokumenter eller kople seg til bedriftens nettverk mens de venter på toget. Nå er det stadig flere som bruker nettet vårt. Trafikken har doblet seg hver måned i høst og i vinter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.